BİTLİS - 2012-2013 Eğitim yıl yarın 17 milyon 234 bin 452 öğrencinin karne almasıyla sona eriyor. İlke Haber Ajansı vasıtasıyla karne alacak olan öğrenci velilerine tavsiyelerde bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, başarısız olan öğrencilerden herkesin sorumlu olduğuna dikkat çekti.
Bitlis ilinde de 97 bin 676 öğrencinin karne heyecanı yaşayacağını ifade eden Korkmaz, "Karne notu yüksek olan öğrenci olduğu gibi, karne notu düşük olan öğrenci de olacaktır. Burada öğrenci ailelerine büyük görev düşmektedir. Her şeyden önce her ebeveyn çocuğunu şartlı olarak ve rüşvet karşılığında sevmemelidir.
Karne notu düşük olan öğrenciye baskı kurulmamalı
Bir çocuğun karnesi düşük notluysa veya diğer arkadaşlarına göre daha az başarılıysa bu çocuk sevilmeyecek mi? Evde hatası olan çocuk veya ağır özürlü olan çocuklar sevilmeyecek mi? Onun için karne notu kırık olan çocuklarımıza baskı kurmamalıyız, onlara güller yüzlü bir şekilde davranmalıyız. Kendilerine sahip çıkarak biraz daha gayret edersen bu kırık notları da düzeltirsin şeklinde nasihatlerde bulunmalıyız. İstenilen notu alamadığı için kesinlikle ebeveynler çocuklarına kızmamalıdır" dedi.
Başarısızlıklardan ebeveynlerde sorumludur
Karne notunun düşük olmasında ebeveynlerin de payı olduğuna dikkat çeken Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer ki ebeveynler illaki kızacak birilerini arıyorlarsa önce kendi muhasebelerini yapsınlar. Çünkü süreç içerisinde öğrencileriyle ne kadar ilgilenebildiklerinin, ne kadar yardımcı olabildiklerinin hesabını yapmalıdırlar. Eğitim ve öğretimde öğrenciye yardımcı olmak sadece sabahları cebine harçlık bırakarak, çanta ve kalemini alarak öğrencinin tüm isteklerini yerine getirerek onu okula göndermek değildir.
Çocuklar kötü alışkanlıklardan uzak tutulmalıdır
Bu ülkede daha kaliteli bir eğitim alınması isteniyorsa, gelişim çağında olan bu çocukların bin bir türlü sıkıntılarıyla ilgilenilmesi gerekir. Aile-okul, aile-öğrenci diyalogunun çok iyi olması gerekir. Aileler çocuklarını sürekli gözetim altında tutarak, onları her türlü zararlı alışkanlıklardan korumaya çalışmalıdırlar.
Yaz tatilinde çocuklar başıboş bırakılmamalı
Devamlı olarak aile okul ilişkisine önem vererek çocuklarının başarısız olma nedenleri araştırılarak, bu nedenlere çözüm bulma noktasında yetkililerle diyalog içerisinde bulunulmalıdırlar. Çocuklarını takıldığı zararlı ortamlardan uzak tutarak, onların zararlı alışkanlıklara müptela olmaları önlenmelidir. Özelikle de yaz tatilinde bu çocuklara sahip çıkılmalı ve çocuklar başıboş bırakılmamalıdır. İster başarılı olsun, ister başarısız her çocuğa mutlaka sahip çıkılmalıdır." (Şükrü Tontaş - İLKHA)