Afganistan'ın İngiltere'nin sömürüsünde kurtularak bağımsızlığına kazanmasının üzerinden 103 yıl geçti.

Afganistan İslam Emirliği yetkilileri, bu nedenle ülkede çeşitli etkinlikler düzenledi.

Başkent Kabil'de Savunma Bakanı Mevlevi Muhammad Yakup Mücahid'in katılımıyla bir tören düzenlendi.

Törende konuşan Mücahid, halkın bağımsızlık gününü tebrik ederek özgürlüğün yaşamın en önemli ve en büyük ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Afganların tarih boyunca köleliği kabul etmediğine dikkat çeken Mücahid, düşmanın şeytani hedeflerine ulaşmak için halkın arasında ayrılık çıkarmaya çalıştığını, ancak bu hedeflere ulaşamadıklarını söyledi.

Kabil'in yanı sıra Afgan yetkililerin katılımıyla Bağlan, Parvan, Kunduz, Lağman, Helmend gibi eyaletlerde de halkın katılımıyla tören ve etkinlikler düzenlendi.

Afganistan İslam Emirliğinden bağımsızlık mesajı

Öte yandan Afganistan İslam Emirliği yönetimi de bağımsızlığın 103'üncü yıl dönümüyle bir yazılı mesaj yayımladı.

Mesajda, Afganistan'ın mücahitlerinin ve dindar halkının, İngiliz işgalcilere karşı çok zor koşullarda ve kıt kaynaklarla savaştığı, bu savaşlarda İngiliz sömürgeciliğini üç kez yendiği vurgulandı.

Mesajda, "Ülkenin asil alimlerinin, din adamlarının ve büyüklerinin rehberliğinde ve gençlerin özveri ve çabalarıyla elde edilen bağımsızlık, sömürge ülkelerine özgürlük ruhu verdi ve mağlup milletlere yeni bir hayat verdi." denildi.

20'nci yüzyılda İngiliz ve Sovyet Rusya'ya karşı kazanılan zaferin aynısının 21'nci yüzyılda ABD'ye karşı kazanıldığının hatırlatıldığı açıklamada son bir yıl içinde benzersiz bir güvenliğin sağlandığı, tam bir İslami sistemin ikame edildiği vurgulandı.

Mesajda, "İslam Emirliği, bağımsız ve tamamen meşru bir sistem olarak, sonsuza kadar bu yüksek değeri korumaya kararlıdır ve bölge ve dünya ülkeleriyle İslam dininin öğretilerine dayalı istikrarlı ilişkiler istemektedir. Her saldırganın geçmişten ders alacağını ve diğerlerinin de yeryüzünde barış, hoşgörü ve birbirlerinin iç işlerine karışmama politikasına bağlı kalacağını umuyoruz." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)