Kâğıt ihtiyacının sadece yüzde 4-5’ini yerli üretim ile karşılayabilen Türkiye’de, kâğıtla iş yapan tüm sektörler kriz içinde. Dışarıya bağımlı sektör, kurda yaşanan dalgalanma ve Türk Lirası’nın döviz karşısında yaşadığı değer kaybı nedeniyle büyük sorunlar yaşıyor.

Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akif Erol, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kâğıt tedarikinin dünyada zorlaşmasıyla özellikle Covit-19 salgınıyla beraber üretimin azalması dağ gibi bir sorun çıkardığını söyledi.

 

"Matbaanın en büyük sorunu kâğıt ve elektrik maliyetleridir"

Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akif Erol

Matbaanın önündeki en büyük sorunun kâğıt maliyetleri olduğunu belirten Erol, "Kâğıt maliyetlerinde doların artması kâğıt tedarikinin dünyada zorlaşması özellikle pandemiyle beraber üretimin azalması önümüze dağ gibi bir sorun çıkardı. Birinci hamur kâğıtta fiyatlar 500-600 TL’den yaklaşık 2 bin, 2 bin yüz dolarlara kadar çıktı. Kuşe kâğıtlarda 400-500 TL’den bin 800 ve bin 900 dolara kadar maliyet yükseldi. Baktığımızda 4-5 kat bir fiyat artışı var. Bir fotokopi kâğıdı 15-20 TL idi. Şu an 90-100 TL arasında şu an fiyatı 4-5 kat artmış durumda. Matbaanın en büyük sorunu kâğıt maliyetleri önümüzde dağ gibi duruyor. Matbaanın olmazsa olmazı kâğıt ve elektrik maliyetleri üç kat arttı. Asgari ücret alımında işçiliklerde iki kat artış gösterdi. Matbaacılar olarak bu sorunlar önümüzde duruyor." dedi.

"Bazı arkadaşlarımız işyerlerini kapatmak üzeredir"

Matbaa sektörünü en çok etkileyen basım ve evrakta limiti 5 bin TL’ye düşürmesi olduğunu söyleyen Erol, "Şu anda da limiti 2 bin TL’ye düşürdüler. Anlaşmalı matbaalarımız var. Bu konuda çok büyük sorun yaşıyorlar. Bazı arkadaşlarımız işyerlerini kapatmak üzeredir. Bizler bir çözüm bulduk. Talebimizi Matbaa Federasyonumuza da ilettik. Dijital kontörlerin matbaalar üzerinden verilmesini istiyoruz." diye belirtti.

"Artık sadece matbaa sahipleri kendileri üretim yapmaya çalışıyorlar"

Erol, "Bir diğer sorunumuz da matbaa sektörümüzde çırak ve kalfa yetiştirme konusudur. Devlet bu konuda yeni yeni adımlar atıyor ve destekler açıklıyor. Bu konuyu aşmamız gerekiyor. Gerçekten sektörde ara eleman bulunmamaktadır. Artık sadece matbaa sahipleri kendileri üretim yapmaya çalışıyorlar. Dışarda bir matbaa ustası, kalfası ve çırağı bulmak gerçekten zorlaştı. Oda olarak bu konuda çalışmalarımız, desteklerimiz, araştırmalarımız ve uygulamalarımız var." diye konuştu. (İLKHA)