Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında süren Patara Antik Kenti arkeoloji kazılarında bulunan objelerin arkeometrik incelemeleri ve tarhlendirilme çalışmaları sürüyor.

Son olarak kentte bulunan ve deniz canlılarına ait olduğu anlaşılan kemikler üzerindeki zooarkeolojik çalışmaların sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre; köpek balığı ve vatoz omurga kemikleri M. Ö. 600 yıllarına tarihleniyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı "Patara kazımızın zooarkeolojik çalışmalarında, MÖ 6. yüzyıla tarihlendirilen iki köpekbalığı ve bir vatoza ait omurgalar tespit edildi.

Sonuçlar, 2600 yıl önce Pataralıların bu balıkları da tükettiklerini gösteriyor" paylaşımında bulunurken Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Havva İşkan Işık, şu bilgileri paylaştı: “Erken Patara dönemi Tepecik lokasyonundaki kazı çalışmalarımızda bulunan zooarkeoloji kalıntılarında Doç. Dr. Canan Çakırlar (Groningen Üniversitesi, Hollanda) tarafından iki adet köpek balığı ve bir adet vatoza ait omurgalar tespit edildi. Köpek balıklarından birisinin boyunun yaklaşık 130 santimetre, diğerinin ise yaklaşık 2 metre olduğu tahmin ediliyor. M.Ö. 6’ncı yüzyıla ait tabakalardan gelen bu kemikler, 2 bin 600 yıl önce yaşamış Pataralıların beslenme alışkanlıkları konusunda bilgi veriyor.”

Kaynak: Arkeolojik Haber