Kadın nüfusunun yüzde 28'inin ev hanımlığı yaptığı ülkede, HÜDA PAR'ın "ev hanımlarına emeklilik" teklifine olumlu yaklaşılırken ev hanımı olan bu kadınların işsiz olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve emeklilik hakları olduğunu görüşü belirtildi.
Kadınların genel olarak mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Mardin esnafı, hanımefendilere destek olması açısından 25 yıllık evlilikten sonra emeklilik verilmesi olasılığının çok önem arz ettiğini söyledi.
Bayanların ev hanımı olmalarının çalışmadığı anlamına gelmediğini çok fazla emek sarf ettiklerini belirten halk, çocuklarla ilgilenmede ve ev işlerinde yorulduklarını, onlara böyle bir hakkın verilmesinin doğal bir şey olacağını dile getirdi.
"Emekli yapma olasılığı çok önem arz ediyor ve bunun üzerinde çalışılmasını arzu ediyoruz"
Esnaf Mehmet Selim Sabaz
Kadınların bu hak konusunda mağdur olduklarını ve hakkın ev hanımlarına tanınmasını arzulayan Esnaf Mehmet Selim Sabaz, "Şu anda kadınların genel olarak bu konuyla ilgili çok çok mağdur olduklarını görebiliyoruz, duyabiliyoruz bunları. tabii ki daha güzel olur. En azından bir bayanlar açısından bir rahatlık olur. Bazı evlerde 3-5 kişi çalışırken öbür tarafa baktığınız zaman bir kişi zor bir iş bulabiliyor. Hanımefendilere destek olmak açısından bu 25 yıllık evlilikten sonra emekli yapma olasılığı çok önem arz ediyor ve bunun üzerinde çalışılmasını arzu ediyoruz. Vatandaş olarak bunu arzu ediyoruz. Haksızlık had safhada bu gündeme gelmesi tamamen çok çok önem arz ediyor. Bunun üstünde durmak lazım." ifadelerini vurguladı.
"Kadınlara böyle bir hakkın verilmesi doğal bir şey"
İsmail Erbeyi
Kadınların kendileri üzerinde çok haklarının olduğunu ve emeklilik hakkının fazlasını hak ettiklerini ifade eden İsmail Erbeyi, "Bayanların üzerimizde hakları çoktur. Yani ev hanımı olmaları çalışmıyor anlamına gelmez. Hepsi bizden daha fazla emek sarf ediyorlar. Çocuklar olsun evle ilgili olsun, yemek konusu olsun, ev işleri olsun bizlerden daha çok yoruluyorlar. Yani emeklilik konusunda bizlerden daha çok hak ettiklerine inanıyorum. Onlara da böyle bir hakkın verilmesi doğal bir şey, hayırlısı neyse o olsun." dedi.
Erbeyi, Emeklilik hakkın tanınması neticesinde boşanmaların önüne de geçmesine vesile olduğunu ifade ederek, "Yeni yasalarda boşanmış hanımların maaş almaları, hanımları boşanma konusunda biraz daha çok istekli kılıyor. Böyle bir uygulamanın gelmesi hanımların boşanma konusunda geri plana atmalarına sebep olabilecek bir şey olur. Yapılması gerçekten düşünülmesi iyi bir fikir, uygulanırsa çok güzel olur." şeklinde konuştu.
"Ev hanımları çok çalışıyor, çok hakları var"
Kamile Elkatmış
Ev Hanımlarına bu hakkın tanınmasına destek veren Kamile Elkatmış, "Hanımların emekli olması çok güzel bir düşünce olmaları lazım, hakları var. Ev hanımları çok çalışıyor, çok hakları var. Kazansalar iyi olur, çok güzel düşünce. Mesela ben 55 yaşında emekli oldum ama ev hanımlarına da bu hakkın tanınmasını istiyorum. Hanımların emekli olmalarına hak tanıyorum." ifadelerini kullandı.
Fatma Seydaoğulları
Kendisi Öğretmen olan Fatma Seydaoğulları, ev hanımlarının çok çalıştıklarını, bu uğurda emeklilik hakkının tanınması hususunda kendilerine maddi destek ve dayanak sağlayabileceğini öne sürerek şu ifadelere yer verdi:
"Öğretmenim ben ama benim annem de ev hanımı, ablam da ev hanımıdır. Ev hanımının dinlenme durumları yok. Onlara da gerçekten yaptıkları bir emek var evde. Bulaşık yıkıyorlar, yemek yapıyorlar ondan sonra çocuklara bakıyorlar ama herhangi bir kazançları da yok. Eğer 25 sene bir emek verip de emeklilik hakkı verilirse bence güzel bir şey olur. Onlar için yeni bir ekonomik destek olur, dayanak olur, kendilerine olan güvenleri yerine gelir. Bence güzel bir şeydir bunun yapılması gerekiyor. Yapılması her açıdan güzel." (İLKHA)