Eskiden tarlalar öküzlerle sürülür, ekilir, tırpan ve oraklarla biçilirdi. İmece usulü ile biçilen tarlalar, atlarla, katırlarla ve insan sırtında taşınarak uygun yerlere bırakılırdı. Gelişen teknoloji le beraber öküzlerin, katırların ve atların yerini traktör; orak ve tırpanların yerini de biçerler aldı.

 

Ancak traktörün ve biçerdöverin giremediği sarp ve sıkıntılı tarlalar hala eski usullerle sürülüp biçiliyor. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Kıratlı Mahallesi’nde çiftçiler de zaman zaman tarlalarını tırpanla biçmek zorunda kalıyorlar.

"Eskiden tarlalar tırpan ve orakla biçilirdi"

Masum Allahverdi

Eskiden ekinleri orak ve tırpanla biçtiklerini, günümüzde ise biçerle biçildiğini belirten Masum Allahverdi, "Günümüzde sadece sıkıntılı bazı yerleri tırpanla biçiyoruz. Kendimi bildim bileli çiftçilik yapıyorum. Havalar çok sıcak ama alıştık artık. Bazen çok sıcak oluyor bazen de hava esiyor. Arada bir gölgede oturup dinleniyoruz." dedi.

Eskiden günde 12 saat tırpan çektiklerini ifade eden Allahverdi, şunları söyledi:

Şimdi ise günde 8 saat civarında tırpan çekebiliyoruz. İnsanlar rahatlığa çok alıştı. Saat 10.00’da kalkıp tarlaya geliyorlar, saat 17.00’de işi bırakıp evlerine dönüyorlar. Eskiden çiftçilik daha zordu. Tarlalar öküzlerle sürülürdü. Şimdi ise traktörlerle sürülüyor. Biçtiğimiz otları sırtımızla taşırdık, gece gündüz tarlanın içindeydik ama şimdi bir zorluğu kalmadı. Eskiden ekinler daha bereketliydi. Eskiden bire 40 verim alınabiliyordu, şimdi o bereket de kalmadı.

"Eskiden tarlalar imece usulü ile biçilir toplanırdı"

Sezai Temur

Biçtikleri tarlanın sulu bir tarla olduğu için ekinin birbirine karıştığını belirten Sezai Temur, "Normalde buğday tarlalarını biçer-bağlar biçiyor ama bu tarlayı biçemedi. Onun için biz de eskiden olduğu gibi tırpanla biçmeye devam ediyoruz. Tabi zorlukları var illaki." ifadelerini kullandı.

Eskiden ekinleri orak ve tırpanlarla biçtiklerini ama şu an biçerler, biçerdöverler ve biçerbağlarlar ile biçildiğini dile getiren Temur, "Eskiden herkes birbirine yardım ediyordu. Her gün birinin tarlasına gidiyorduk, yardımlaşarak bütün tarlaları biçiyorduk. O zaman herkes birbirine yardım ettiği için işin zorluğu kalmıyordu. Şimdi kimse kimseye yardım etmiyor. O yüzden de millet pek tarla işlerini sevmiyor. Maddiyat da insanlar için önemli. Tarlanın maddi geliri de pekiyi olmadığı için gençler hiç sevmiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)