Türkiye'de yıllardır birçok sınav sistemi uygulandı. Bazı sınavlarda değişiklik yapılmışsa da henüz sınavsız bir eğitim sistemi gündeme gelmedi.
Geldiğimiz noktada sınav sisteminin tam olmasa da adil bir sistem olduğuna değinen Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, sınav sisteminin kaldırılmasına bağlı olarak birçok sorunun ve adaletsizliğin ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
Türkiye'nin sınavsız eğitim sürecine hazır olmadığını ifade eden Uca, Daha adil bir sistem getirilinceye kadar mevcut sınav sisteminin devam etmesi gerektiğini belirtti.
"şaibe şüphesi bütün sınavların araştırılmasını istiyoruz"
KPSS'nin iptal edilmesi ile alakalı hukuksal ve ilkesel anlamda gayet iyi bir süreç yönetildiğini belirten Uca, "Bu tespitler eğer birkaç ay sonra yapılmış olsaydı ve bu KPSS sonucuna göre atamalar yapılmış olsaydı iş biraz daha ilginç bir hale gelecekti. İnsanlar telafisi güç durumlarla karşı karşıya kalacaktı. İyi ki böyle hızlı bir süreç yaşandı. Bu tür şaibe şüphesinin olduğu sınavlarda gerekli tüm incelemelerin yapılmasını istiyoruz." dedi.
"Ülkemiz sınavsız eğitim sürecine hazır değil"
Bilim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte sınavsız bir sürece doğru gidildiğini belirten Uca, ancak Türkiye'nin şu an buna hazır olmadığını dile getirerek "Geçmişten bu yana bütün Avrupa ülkelerine baktığımız zaman yüzde 90'ında sınav sistemi var çünkü şu an en adil sistem bu sistem. Tam adil olduğunu söylemek mümkün değil ama seçenekler arasında belki en adil sistem olarak görülebilir. Çünkü herkesin aynı süreçleri yaşadığı, aynı kaynaklara ulaştığı, aynı nefesi aldığı bir süreçte ve herkesin aynı sorularla muhatap olduğu bir süreçte, adil bir sistem değil demek çok mantıklı değil. Türkiye bu sınav sistemini öteden beri uyguluyor." ifadelerini kullandı.
"Daha adil bir sistem getirilinceye kadar mevcut sınav sisteminin devam etmesi gerekiyor"
Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca
Üniversitelerin kendi bünyesinde sınav yaparak öğrenci alma sistemine teknolojik olarak ulaşılamadığını anımsatan Uca, şu ifadeleri kullandı:
"Şaibeler ve torpiller olmadan üniversiteler bunu başarabilecek mi? Daha çok para verenin daha iyi bir üniversiteye gideceği durumlar olabilir mi? Şu an bile çok başarısız öğrencilerin para karşılığında özel üniversitelere gidip mezun olduklarına şahidiz. Mezun olduktan sonra çok iyi yerlerde iş bulabilen, firmaları yöneten, mekanizmaları işleten, devlet dairelerinde çalışan pozisyonlara geliyorlar. Aslında öğrencilik hayatlarına baktığımızda pek başarılı olmayan öğrencilerin özel üniversiteden mezun olduktan sonra çok iyi yerlerde çalıştıklarına şahit oluyoruz. Üniversiteler de kendi bünyelerinde bu sınav sistemini geliştirdiklerinde buna benzer problemlerin olmayacağını bilmiyoruz. Daha çok parayı verenin daha iyi yerlerde okumayacağı anlamı da çıkmaz. Onun için yeni bir sistem geliştirilene kadar ve şu an ki sistemden daha adil bir sistem geliştirilinceye kadar bu sınav sisteminin Türkiye'de davam etmesi gerekiyor. Üniversite sınavında barajın kaldırılması, sınavsız sistem için bir ön ayak olabilir ancak bunda bu sisteme hemen geçelim anlamı da çıkmamalıdır." (İLKHA)