Aşırı sıcaklıkların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiği belirten Canpolat, vücut ısısındaki dengenin bozulmasının hayati organlarda hasara yol açabileceğine dikkat çekti.

Canpolat, susuzluk ihtiyacı duyulmasa bile bir insanın günde en az 2 litre sıvı tüketmesi gerektiğini hatırlattı.

Aşırı sıcaklar olduğunda terlemenin tek başına vücut ısısı dengesinin sağlanmasında yeterli olmayacağına işaret eden Canpolat, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir." ifadelerine yer verdi.

"Her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli"

Canpolat, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grupların; yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, hamileler, bakıma ihtiyacı olanlar ve dört yaşından küçük çocuklar olduğunu belirtti.

Canpolat, "Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur. Sıcaklardan Korunmak için günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziki aktivitelerden kaçınılmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)