Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren sanayiciler, sürdürülebilir bir ekonomi, ihracata dayalı büyüme hedeflerinin sonuç verebilmesi ve üretimde çarkların yavaşlamaması için sanayicilerin yaşadığı sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulmasını istiyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), temmuz ayı bölge ihracatına ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden alınan bilgiye göre, geride bıraktığımız ayda bölgenin ihracatı, bir önceki yılın temmuz ayına göre yüzde 3,7 oranında artarak 871 milyon 610 bin dolar olarak gerçekleştiği, Güneydoğu’nun lokomotif şehri Gaziantep’ten ise 711 milyon 724 bin dolarlık ihracatın kayda alındığı belirtildi.

2022 temmuz ayı ihracat verilerini değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, "İhracatçımızın çabası takdir edilesi bir tablo sunmaktadır. Bu özverili çalışmalarından dolayı bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımızın başarılarının devamını diliyorum." ifadelerinde bulundu.

"Temmuz ayında 75 firma ilk ihracatını gerçekleştirdi"

2022 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, "2022 yılının ocak-temmuz döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1’lik artışla 6 milyar 875 milyon 375 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep’te 5 milyar 880 milyon 451 bin dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında artış kaydetti." ifadelerini kullandı.

Kileci, "Bölgemiz, temmuz ayı boyunca 2 bin 287 firmayla ihracat gerçekleştirirken Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 620 olarak hesaplandı. Bu sayılarla ihracatçı sayısı bakımından hem Gaziantep hem de bölgemiz için tarihimizin en yüksek temmuz ayı değerine ulaşmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz ay 75 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirerek her geçen gün sayımızı artırma hedefimize dahil oldular. Gaziantep başta olmak üzere bölgemizdeki birçok firmanın ihracata adım atması büyük bir mutluluk. İlhamını güneşten, topraktan ve kadim tarihimizden alan Gaziantep ve bölgemiz ihracatçılarını gönülden kutluyorum." dedi.

En çok ihracat yapılan ülkeler Irak, ABD, Suriye

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 39,6 payla ilk sırada, AB ülkelerinin yüzde 17,4 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 16 payla üçüncü sırada bulunduğunu bildiren Kileci, 2022’in ocak-temmuz ayları arasında toplam 192 ülkeye ihracat yapıldığını vurguladı.

Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Cibuti ve Libya’nın bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler olduğunu bildiren Kileci, bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, pastacılık ürünleri, iplikler, kumaşlar, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, demir-çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünlerinin yer aldığını ifade etti.

Gaziantep’ten 5 milyar 880 milyon dolarlık ihracat

Gaziantep’in 2022 ocak-temmuz dönemindeki 5 milyar 880 milyon dolarlık ihracatıyla ülkenin önde gelen ihracatçı illerinden olmayı sürdürdüğünü belirten Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 124,8’lik seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurguladı.

Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin ise tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.

Diğer illerin ihracat rakamlarını da kamuoyuyla paylaşan Kileci, Kahramanmaraş'ın 95 milyon 920 bin dolar, Mardin'in 88 milyon 474 bin dolar, Diyarbakır'ın 32 milyon 658 bin dolar, Malatya'nın 24 milyon 224 bin dolar, Şanlıurfa'nın 20 milyon 261 bin dolar, Kilis'in 7 milyon 943 bin dolar ve Adıyaman'ın 7 milyon 764 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu.

"Çarklar yavaşlamadan sanayicinin sorunlarına çözüm bulunmalı"

Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi de ocak-temmuz döneminde Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 oranında artışla 5 milyar 905 milyon 120 bin dolara ulaştığını, temmuz ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 düşüşle 711 milyon 923 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Ünverdi, sürdürülebilir bir ekonomi ve ihracata dayalı büyüme hedeflerinin sonuç verebilmesi ve üretimde çarkların yavaşlamaması için sanayicilerin yaşadığı sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Ünverdi, ekonominin yükünün üretim, ihracat ve buna bağlı olarak oluşturduğu istihdamla sanayicilerin omuzlarında olduğunun altını çizdi.

Dünyada yaşanan siyasi ve jeopolitik gerginliklerin ekonomi üzerindeki riskleri her zamankinden çok daha fazla artırdığına dikkati çeken Ünverdi, ülke ekonomisinin bu süreci atlatmasında en önemli unsurun üretim ve ihracat olduğunu belirterek şunları kaydetti: 

Sürdürülebilir sanayi ülkemiz için sürdürülebilir ekonominin temel unsurudur. Son dönemde defalarca ifade ettiğimiz gibi girdi maliyetleri, enerji ve lojistik fiyatlarındaki artışlarla birlikte aylar önce altını çizdiğimiz finansmana ulaşım sanayiciye hareket alanı bırakmamıştır. Bu durum güncel ekonomik şartlara rağmen büyük bir özveri ile üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihracat yapmaya devam eden firmalarımız için büyük engel teşkil etmektedir.

"Bu koşullarda sanayicinin çarkları döndürmesi çok güç hale gelmiştir"

Finansmana erişim ile birlikte enflasyonun düşmesi, maliyetlerin azalması ve yatırım ortamına dair güvenin tesis edilmesinin öncelikli konular olduğunu ifade eden Ünverdi, "Öngörülebilirliğin sağlanması ve yatırım ortamının yeniden canlanması için eş zamanlı olarak hareket edilmesi, geleceğimiz için bankalar da dahil tüm tarafların sorumluluk almaları gerekmektedir. Bu koşullarda sanayicinin çarkları döndürmesi çok güç hale gelmiştir. Bugün açıklanan enflasyon rakamlarına göre tüketici fiyat artışı yıllık bazda yüzde 79,60 ile son 24 yılın en yüksek rakamına ulaşırken, yurt içi üretici enflasyonu ise yüzde 144,61’e yükselmiştir. Aradaki fark yüzde 65 seviyesine ulaştı ki bunun hem üretici hem de tüketici açısından sürdürülebilir olması için gerekli önlemlerin alınması hepimizin ortak beklentisidir." diye konuştu.

Döviz kullanımına yönelik alınan tedbirlere de dikkati çeken Ünverdi, ara malı ve hammaddenin büyük kısmını dışarıdan temin eden ve ihracat yapan ihracatçıların döviz gelirinin yüzde 40’ını Merkez Bankası’na satma zorunluluğunun dövize olan ihtiyacı artırdığını, firmaların bankalardan döviz alımında aradaki makas dolayısıyla kayıplarının devam ettiğini, bu sürecin gittikçe sanayici daha da fazla zorlar hale getirdiğini söyledi.

Ünverdi, sanayi üretiminde kâr marjlarının her geçen gün biraz daha azaldığına dikkati çekerek, öngörülebilirliğin sağlanması ve yatırım ortamının yeniden canlanması için eş zamanlı olarak hareket edilmesi, kamunun büyüme için sanayi üretimini örnek gösterirken alınan tedbirlerle üreticiyi zor durumda bırakmaması gerektiğini, bankalar da dahil tüm tarafların sorumluluk almaları gerektiğini kaydetti.

"İhracat performansımızın artması için desteğe ihtiyacımız var"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Temmuz ayındaki iş günü kaybı nedeni ile şehrin ihracat performansında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1’lik bir düşüş olduğunu kaydeden Yıldırım, "Performans düşüşünün devam etmemesi ve kronikleşmemesi için ihracatçımızın; finansmana erişim ve finansman maliyetlerinin yüksekliği, ödeme sistemlerinde döviz kullanamama ve üretim maliyetleri gibi sıklıkla dile getirdiğimiz sorunlarının çözümünde desteğe ihtiyacı bulunmaktadır." dedi.

Yıldırım, "Gaziantep iş dünyası olarak her zaman ülke kalkınmasının öncülerinden olduk, olmaya da devam edeceğiz. Yılın yarısında yüzde 119’luk ihracatın ithalatı karşılama oranı ile 913 milyon 728 bin dolarlık dış ticaret fazlası verdik. Dış ticaret hacmimiz 10 milyar doları aştı. Tek arzumuz bu başarıyı artırarak devam ettirmek ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmak. Bu noktada da ekonomi yönetiminin iş dünyasının en büyük destekçisi olacağından eminiz."

İhracatçı üyeleriyle her zaman övündüklerini söyleyen Yıldırım, "Her şeye ve tüm zorluklara rağmen özveriyle çalışan ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum. Bundan sonraki süreçte de her zaman olduğu gibi sıkıntılarının çözüme kavuşması adına en yüksek sesle destek olmaya ve yanlarında durmaya devam edeceğimizin bilinmesini isterim." diye ekledi. (İLKHA)