Camiler ve medreseler şehri Sivas
Anadolu'nun ilkleri arasında yer alan cami, medrese ve türbeleriyle zengin tarihi dokusunu gözler önüne seren Sivas, tam bir açık hava müzesi
11.06.2013 09:21:02 / Kültür & Sanat
SİVAS - Kent merkezinde bulunan Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Gökmedrese, Şifahiye Medresesi, Ulu Cami, Kale Cami, Eğri Köprü, Kesik Köprü ve Taşhan'ın yanı sıra çok sayıda cami, han, hamam, köprü ve türbe Sivas'ın tarihi zenginliğini gözler önüne seren örneklerden bir kaçı
TAM BİR AÇIK HAVA MÜZESİ
Şehrin her tarafında tarihi ve medeniyet eserleri bulunan Sivas'ta özellikle Selçuklu ve Osmanlı vakıf eserlerinin güzide örnekleri göze çarpıyor.
Kent meydanındaki Kale Camisinin yanında bulunan ve İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmed Cüveyni tarafından 1271 yılında yaptırılan Çifte Minareli Medrese, ön tarafı yıkılmış olmasına rağmen ihtişamıyla halen dikkat çekiyor. Yine aynı dönemde Anadolu Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında dönemin ileri gelenlerinden Hibetullah Burucerdi oğlu Muzaffer tarafından yaptırılan Buruciye Medresesi de 4 eyvanlı ve ortası açık avlusuyla görenlerin ilgisini çekiyor.
GÜNÜMÜZÜN TIP FAKÜLTESİ
Çifte Minareli Medrese'nin hemen karşısında bulunan ve Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından 1217 yılında yaptırılan Şifahiye Medresesi de Anadolu Selçuklu Tıp Okullarının en eskisi ve en büyük boyutlusu olarak biliniyor. Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan ve adını taç kapı üzerinde yükselen tuğla örgülü iki minaresinden alan Gökmedrese ise üzeri açık dikdörtgen planlı iç avlunun ortasında bulunan havuzuyla dikkat çekiyor. Bugün yapının içindeki havuzun mermer taşları hala duruyor. Bu havuz Anadolu'da bilinen en büyük Selçuklu havuzu olarak da biliniyor.
BU CAMİNİN MİNARESİ EĞİK!
12. yüzyılda Danişmendli dönemi 2. Kılıç Arslan'ın oğlu Kutbettin Melik Şah'ın saltanatları zamanında Kul Ahi tarafından yaptırılan Sivas Ulu Camii ise minaresinin kendi eksenine göre 25 derece eğik olmasıyla görenlerin ilgisini çekiyor. Sivaslı Koca Hasan Paşa tarafından yaptırılan Meydan Camisi ile Sivas Valisi Mahmut Paşa tarafından yaptırılan 1580 yılında yaptırılan Osmanlı Dönemi Kale Camisi tarihi dokuya ayrı bir renk katıyor.
KONGRE BİNASI
Ayrıca Sivas Kongresinin yapıldığı ve Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak bilinen binada kısa bir süre önce başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından müzenin adının "4 Eylül Milli Mücadele ve Kongre Müzesi" olarak değiştirilmesi planlanıyor.
Sivas'ın zengin tarihi dokusunun korunup tanıtılması gerektiğini belirten vatandaşlar tarihi ve kültürel yapıların yeteri kadar korunup tanıtılamamasından yakınıyor. (Veysi Siyah - İLKHA)