Van’ın tescilli meşhur otlu peyniri, kendine has tadı ve aroması ile 4 mevsim tüketiliyor. Bahar mevsimi ile beraber Van’ın kırsal kesimlerinde peynir yapım telaşı başlıyor.
Dağların yüksek kesimlerinde toplanan heliz, mendı, sirmo, siyabu gibi şifalı otlar ile sütün birleşimi ile özel bir teknikle yapılan Van otlu peyniri, salamura veya küplere doldurularak yaklaşık 7 ay kadar bekletiliyor.
Salamura peynir, bodrumlarda ve serin yerlerde bekletilirken küplere doldurulan peynirler ise toprağa gömülerek bekletilir.
"Van peynirinin sırrı içine katılan otlardan kaynaklanmaktadır"
Baba mesleği olan peynirciliği 15-20 yıldır devam ettirdiklerini belirten Van Peynirciler Çarşısı Esnaflarından Erhan Kaya, her yörenin kendine has bir peynirinin bulunduğunu, Van’ın otlu peynirinin ise içinde bulunan otlardan dolayı diğer peynirlerden farklılık gösterdiğini söyledi.
Van peynirinin sadece kahvaltıda değil diğer bütün öğünlerde de tüketildiğine dikkat çeken Kaya, peynirin lezzetinin içinde bulunan otlardan kaynaklandığını ifade etti.
"Van peynirini Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz"
20 yıl önce başlattıkları kargo hizmetini devam ettirdiklerini dile getiren Kaya, "Van peynirini, Türkiye’nin her yerine anlaşmalı kargolar aracılığıyla sağlıklı ve vakumlu şekilde müşterilerimizin kapısına kadar ulaştırıyoruz. İran ve Irak’a da rahatlıkla ulaştırabiliyoruz. Ayrıca Avrupa ülkelerine de aracılar yoluyla gönderebiliyoruz." dedi.
"Peynir fiyatları 80-130 TL arasındadır"
Salamura ve küp peyniri olmak üzere 2 çeşit Van peynirinin olduğunu hatırlatan Serkan Kaya ise "7-8 ay boyunca toprağın altında kalan küp peyniri, daha lezzetli olduğu için daha çok tercih ediliyor. Peynirin kilosu 80 ile 130 TL arasında değişiyor. Küp peyniri 130 TL, salamura peynir ise 80 ile 100 TL arasında değişiyor. Van peyniri daha çok İstanbul ve Antalya gibi illerde tercih ediliyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)