Son zamanlarda Siirt'te en çok arananlardan birisi de odun ateşinde pişirilen taş fırın ekmeği oluyor.
Tamamen katkısız ve geleneksel yöntemlerle üretilen taş fırın ekmeğini satın almak için uzak yerleşim yerlerinden gelen Siirtli vatandaşların olduğunu dile getiren taş fırın ustası Muzaffer Kılıçaslan, ekmek yetiştiremediğini ifade etti.
Yarım asırdır fırıncılık yapan babasından mesleği devraldığını ve Odun ateşinde pişen ekmeğin hem sağlıklı hem de çok daha lezzetli olduğunu iddia eden Kılıçaslan, Siirt'in en uzak mahallelerinden odun ateşinde pişen ekmeği almak için insanların sıraya girdiğini belirti.
Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde, taş fırını ustalarının elinden sofralara uzanan ve lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi haline gelen pide ekmeği, Siirtliler tarafından yoğun bir ilgi ve rağbet görüyor. Lezzetini odun ateşinden alan pide ekmeğine katkı maddesi olarak sadece su, tuz ve çok az miktarda yağ katılıyor.
Odun ateşinde pişen ekmek doğalgaz ateşi ile pişen ekmekten daha lezzetli
Muzaffer Kılıçaslan
Fırıncılık mesleğini yaklaşık yarım asır fırıncılık yapan babasından devraldığını ve kendisinin de 30 yıldır bu mesleği icra ettiğini dile getiren Kılıçaslan, "Bu mesleği babamdan devraldıktan sonra fırıncılık mesleğini severek yaptım. Allah nasip ederse ben de oğluma devredeceğim, şu an Siirt'te taş fırın ekmeği yapan sayılı fırınlar kaldı. Genelde hepsi doğal gaz ateşinde ekmek pişiriyorlar ama bana göre odun ateşinde pişen ekmek hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı oluyor. Bu nedenle insanlar daha fazla rağbet ediyorlar." ifadelerini kullandı.
Siirt halkı odun ateşinde pişen ekmeği daha fazla tercih ediyor
Şu anda eski Siirt diye tabir edilen yerde odun ateşinde pişirilen ekmek fırınları yer alırken yeni Siirt'te ise doğal gaz ateşinde pişirilen ekmek fırınlarının yer aldığını dile getiren Kılıçaslan, "Odun ateşinde pişen ekmeği almak için Siirt'in dört tarafından gelen insanlar bulunuyor. Siirt halkı bu ekmeği daha fazla tercih ediyor. Şu anda sadece pide ve lavaş ekmeği ve Siirt'e ait yöresel bir 'bakasmayat' denilen bir simit türünü çıkarıyorum ama yoğunluktan dolayı yetiştiremediğim için simit yapamıyorum, onu da Allah nasip ederse en kısa zamanda çıkaracağım." Şeklinde konuştu. (İLKHA)