Üniversite adaylarının doğru tercihte bulunması için tavsiye ve uyarılarda bulunan Rehberlik öğretmeni Murat Çakır, tercih verilirken mutlaka uzmanlardan destek almaları gerektiğini vurguladı.

Çakır, "Yarın tüm öğrencilerimizin ve ailelerinin beklentilerine karşılık önemli bir gün başlayacaktır. Bu önemli gün yani YKS tercihleri 27 Temmuz-5 Ağustos günleri arasında olacaktır. Tercih yapacak öğrencilerimizin bu günlerde çok dikkat etmesi gereken önemli noktalar var. Bunların başında tercih verecek öğrencilerin kesinlikle uzmanlardan destek almaları gerekir. Uzmanlardan destek almamaları durumunda geri dönüşümü olmayan sıkıntılı bir yola girebilirler." dedi.

"Öğrenciler uzmanlardan destek alarak tercih verdiği sürece sıkıntı yaşamayacaklardır"

Fazla sayıda öğrencinin yüksek puan almasından kaynaklı bu yıl tercihlerin başarı sıralamalarına göre verileceğini söyleyen Çakır, "Önceki yıllara nazaran yüksek puan alanların fazla olmasından dolayı sıralamalar, puanlara göre uçuk bir şekilde ortaya çıktı. Bu yüzden kesinlikle şunu belirtmek istiyoruz. Tercihler başarı sıralamalarına göre verilecektir. Puanlarını göz ardı etmelerini isteriz. 150 binde olan bir öğrencimiz 50 bin bandından başlayabilir. 110, 130 ve 140 bine kadar çekebilir. Ortalama olarak 30-40 bin arasında bir sıralamayı çekebilir. Hatta 100 binden de başlayabilir. Ancak bir öğrencimiz ortalama 24 tercih yaparken kalkıp bunun 20'sini 100 binden yaparsa bu büyük bir sıkıntı olur. Ama 24 tercihinin arasında ilk 4-5 tanesini 100-110 bin bandından verebilir. Diğer tercihlerinde ise kendi sıralamasına denk gelebilecek tercihler uygun olacaktır. Sonlara doğru 150 binden daha düşük olan tercihler vermesi gerekiyor. Bunu 200-210 bine kadar da çekebilir. Öğrencilerin bu yolları izlemeleri gerekiyor. Öğrenci bunu bir uzmanın desteğiyle yaptığı sürece bir sorun oluşmayacaktır. Derece yapan öğrenciler ise sıralaması örneğin 10 binde olan biri 2 bin 500- 3 bin, 5 bine kadar çekebilir. Ancak ölü tercihlerde bir yığılma olmayacak şekilde tercih vereceklerse herhangi bir problem olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Yurtlarda barınma imkânı ailenin gelir-gideri göz önünde bulundurularak tercih verilmesi taraftarıyım"

Tercihler verilirken ekonomik durumunda göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Çakır, "Önceki yıllarda çok rahat bir şekilde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde öğrencilerimiz gidip üniversiteyi okuyabiliyordu. Kendi imkanları iyi olup halen de okuyan öğrenciler var. Yurtlarda barınma imkânı, ailenin gelir-gideri göz önünde bulundurularak tercih verilmesi taraftarıyım. Örneğin Diyarbakır'da barınan bir ailenin çocuğunun İzmir'de okuması için ekonomik durumlarının iyi olması gerekiyor. Ama orta derece de ekonomik düzeyi olan bir ailenin çocuğu yakın çevre illerinde bulunan üniversiteleri tercih vermesini daha uygun olabileceğini düşünüyorum." dedi.

Rehber öğretmeni Murat Çakır, konuşması şu şekilde sürdürdü:

"Öğrenciler tercihlerini verirken mutlaka uzmandan destek alarak sağlıklı bir yol izlemeleri gerektiğini vurguluyoruz. Kesinlikle tek başlarına tercih vermemelerini belirtiyoruz. Bölümün getirisi nedir? KPSS atanma puanı ne kadar? Bölümün önü açık mı? Atanması ne durumdadır? Bu gibi bilgileri işin ehlinden aldıkları vakit hata payı en aza düşecektir."

(İLKHA)