Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in 'tek adam rejimine' yol açabileceği endişesiyle muhalefet partileri öncülüğünde dün gerçekleşen referanduma boykot kararı alınmıştı.
Tunus'ta yeni anayasanın tesis edilmesi için yapılan referandumda oy verme işlemleri bitti, sandıklar kapandı.
Referanduma olan katılımın çok düşük bir seviyede kaldığı gözlemlendi.
Seçim komisyonu bu yıl gerçekleşen referanduma katılımın geçtiğimiz yıllardaki seçimlere iştirak edilmesine kıyasla daha düşük seviyelerde olduğunu kaydetti.
Buna göre eleştirilere yol açan referanduma katılımın yüzde 27,54'te kaldığı ifade edildi.
Referanduma katılım sağlayanların yüzde 92,3'ünün ise yeni anayasa taslağını desteklediği ifade edilirken, söz konusu taslağın Tunus'un yeni anayasası haline geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Referanduma katılım azlığının en büyük sebebinin Cumhurbaşkanı Kays Said'in ülkede 'tek adam rejimine' yol açacağı endişeleri olduğu biliniyor.
Bu sebeple referandum öncesinde muhalif partiler pazartesi günkü seçime boykot kararı almıştı.
Boykot tercihi yapan kişiler ayrıca yeni anayasanın ülkede 2011 yılında sağlanan kazanımları baltalayacağını savunuyor.
Referandum maddeleri arasında Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir hükümet yetkilisinin görevine herhangi bir sorumluluk üstlenmeden son verebilme yetkisinin yer alması da eleştirilere neden oluyor.
Said'in yeni anayasa aracılığıyla hükümet ve yargı üzerinde güç elde edebileceği de endişeler arasında. Said ise yeni anayasadaki maddeleri 'önlem' olarak tasvir ediyor. Muhalefetin 'darbeci lider' olarak tanımladığı Said, bunu ülkedeki siyasi açmazı ve yolsuzluğu yok etmek için yaptığını vurguluyor.