Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, yeni anayasa referandumuna 9 milyon 278 bin 541 seçmenden, 2 milyon 458 bin 985 seçmenin katıldığını söyledi.
Bu sayını yüzde 27,54 oranına tekabül ettiği ancak bazı sandıkların sonuçlarının henüz merkeze ulaşmadığı bildirildi.
Tunus, Pazartesi gününe denk gelen "Cumhuriyet Bayramı" dolayısıyla 24 şehirde referanduma gidildi.
Referandumun nihai sonuçları, itirazlar için son tarihler geçene kadar, ancak en geç 28 Ağustos'a kadar açıklanmayacak.
Tunus’ta "Yasemin Devrimi" olarak adlandırılan 2011'deki sürecin ardından yarı parlamenter sistemi içeren 2014’teki anayasanın yerini alacak yeni anayasa, cumhurbaşkanına geniş yetkiler tanıyan 142 maddeden oluşuyor.
Anayasa maddelerinden en çok tepki çekeni, "Tunus'un dini İslam'dır" maddesinin çıkarılarak yerine "Tunus İslam ulusunun bir parçasıdır." maddesine yer verilmesi oldu.
Cumhurbaşkanı Kays Said, tepkiler üzerine yeni Anayasa'da öne çıkan özelliğin devletin birliği olduğunu savunarak, "Anayasada dini İslam olan bir devletten değil, dini İslam olan bir halktan bahsediyoruz." dedi.
Anayasa referandumunu Emel Partisi Siyasi Komite Başkanı Ahmed Necib eş-Şabbi öncülüğünde mayıs ayında kurulan Ulusal Kurtuluş Cephesi ile bu cephede yer alan ülkenin önde gelen partilerinden Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi Partisi, Onur Koalisyonu, Tunus İrade Hareketi ve Emel Partisinin yanı sıra Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi ile bağımsız siyasetçiler boykot etme kararı almıştı.
Partilerin boykot kararı nedeniyle seçime katılımın düşük olduğu belirtiliyor. (İLKHA)