Bir zamanlar taşı toprağı altın denilen İstanbul'da artık kümes büyüklüğündeki evler bile ateş pahası..

Bir taraftan enflasyon diğer yandan konutta yaşanan fahiş zamlar tersine göçe neden oldu.

Haziran ayında yüzde 78,62 ile son 24 yılın rekorunu kıran enflasyon metropollerde yaşamayı daha zor bir hale getirdi.

Türkiye genelinde en yüksek kira bedeline sahip olan Muğla, Antalya ve İstanbul gibi şehirlerden iç ve doğu illerine yönelik kira kaynaklı göç başladı

İstanbul’da ortalama kira 8 bin TL’yi geçti

Gayrimenkul sektörüne yönelik analiz hizmeti sunan endeksa.com’un verilerine göre haziran ayı itibariyle ortalama kiralar Antalya’da yüzde 310,  İstanbul’da yüzde 168 Muğla’da yüzde 73 arttı. Memur ve sabit gelirleri etkileyen bu artış  tersine göçü hızlandırdı

Bu durum aynı zamanda iş bulmak ümidi ile büyükşehirlere gelenleri durdurdu.

Çünkü iş bulsalar bile fahiş kira fiyatları derin derin düşündürüyor

Yüksek enflasyon ve kiralar nedeni ile işçi bulmak zorlaşınca bazı firmaların  lojman yapımı için kolları sıvadığı öğrenilirken, benzer desteklerin artması gerektiği dile getirildi. Birçok sektör temsilcisi, göçün yaşandığı bu kentlere yeniden cazibe kazandırmak için lojman yapımı, kira desteği, kooperatif modeliyle kiralık ev yapımı veya öğrenci yurdu gibi yetişkinlerin kalabileceği yurtların yapılması gerektiğini ifade etti.

Uzmanlar uzun vadede sorun çözülmediğinde İstanbul'da memur istihdamı sorunu ile beraber işçi bulma  sorununun yaşanacağını belirtiyor.

Taşı toprağı altın diye bilinen İstanbul ve diğer metropoller şu yüksek kiraların önü alınamazsa öğretmen açığı olan bir şehre dönüşebilir.

10 bin lira civarında maaş alan bir memurun 8 bin liralık evde oturması mümkün değil!