Dondurma karbonhidrat, protein ve yağ gibi temel besin öğelerinin yanı sıra içerdiği kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi önemli mineraller ile A, B, E ile K vitamininden de zengin olması sayesinde aynı zamanda şifa da sağlıyor. Üstelik bir top dondurma yaklaşık 50 gram ve sadece 100 kalori içeriyor. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Öngen, dondurmanın faydalarını ve tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu. 

Öngen, diğer tatlılar ile kıyaslandığında dondurmanın besin değeri yüksek ve daha düşük kalorili bir tatlı alternatifi olduğunu belirtti.

Öngen, "Ancak her ne kadar kalorisi düşük görünse de şeker içerdiği için dondurma tüketirken mutlaka porsiyon kontrolü yapmanız gerekiyor. Aksi halde, hem şeker içeriği hem kalorisi nedeniyle kilo alımına ve kan şekeri dengesinin bozulmasına neden olabiliyor." dedi. 

İki top dondurmanın yaklaşık 14 gram şeker içerdiği düşünüldüğünde bu sınırı aşmamanın çok önemli olduğunu belirten Öngen, "Çocuklar dondurmayı haftada 2 kez, 2’şer top tüketebilirler. Yetişkinlerin de haftada 2-3 kez, yine 2’şer top dondurmayı aşmamaları gerekiyor. Kilo vermeye çalışan bireyler ise haftada bir kereden fazla dondurma tüketmekten kaçınmalılar." tavsiyesinde bulundu. 

Kemik sağlığını koruyor

Öngen, 2 top dondurmanın 90 mg kalsiyum içeriğiyle günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 9’unu karşıladığına işaret ederek, "Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için çok önemli bir mineraldir. Başlıca kaynakları süt, yoğurt ve peynir gibi gıdalardır. Dondurma da içeriğindeki süt ile günlük kalsiyum alımına destek olabiliyor." diye belirtti.  

Kas kütlesinin korunmasında etkili

Proteinlerin, kasların yapıtaşlarını oluşturduğunu söyleyen Öngen, bu nedenle yeterli protein alıyor olmanın kas kütlesinin korunmasında büyük önem taşıdığını ifade etti.

Proteinlerin başlıca besin kaynakları et ile süt grubu gıdalar olduğunu ve bir bardak (200 ml) sütün 6 gram protein içerdiğini belirten Öngen, "Tüketeceğiniz 2 top dondurmayla bir su bardağı sütteki proteinin yaklaşık yarısını alabilirsiniz. Bu etkisiyle dondurma, protein alımına destek olan bir kaynaktır." bilgisini verdi. 

 Kalp sağlığını destekliyor 

Öngen, "Kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller kalp ile damar sağlığının korunmasına yardımcı oluyorlar. Dondurma içerdiği bu mineraller sayesinde kalp sağlığını korumaya destek veren tatlılar arasında yer alıyor. Ancak içerdiği doymuş yağ ve şeker nedeniyle dondurmayı porsiyon kontrolü yaparak tüketmelisiniz." dedi.

 Bazı hastalıklarda tedaviye katkı sağlıyor

Dondurmanın lezzetli olmasının tüketimini kolaylaştırırken soğuk olmasının da bazı durumlarda tedavi edici olabildiğini söyleyen Öngen, bademcik operasyonu sonrası tüketilen dondurmanın yara yeri iyileşmesini hızlandırabildiğine işaret ederek, "Ayrıca çiğneme ve yutma güçlüğü olan hastalarda da dondurma iyi bir alternatif besin olarak karşımıza çıkıyor." ifadesine yer verdi.

Dondurma tüketirken 7 kritik kural! 

Öngen, dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

"Dondurma alırken üretim koşullarına dikkat edin. Hijyenik şartlarda üretilen, saklanan ve sunulan yerleri tercih edin. 

Enfeksiyon riski nedeniyle dondurma mutlaka pastörize sütten yapılmış olmalı.

Satın alınan dondurma eriyip yeniden donarsa üzerinde kristaller oluşuyor. Üzerinde kristal olan dondurmaları satın almayın. Zira, süt kolay bozulan bir besin olduğu için erime -donma sırasında oluşabilen bakteriyel üremeler zehirlenmelere yol açabiliyor.

Hazır paketli dondurmaların tüketiminde, dış etkenlerden bulaşın önlenmesi için paketin hasara uğrama durumuna, sağlığa olan zararlı etkileri sebebiyle boya ve kimyasal içeriğine dikkat edin. 

Bazı dondurmalar glukoz şurubu ve süt tozu içerebiliyorlar. Sıklıkla tüketiminin vücut fonksiyonlarını bozabilmesi sebebiyle bu içeriklere sahip ürünleri satın almayın. 

Besin alerjisiniz varsa, alerjen besin içeriğini öğrenmek için etiketini mutlaka okuyun.  

Dondurmanın kalorisini yükseltmesi nedeniyle dondurmaya sos, fındık/fıstık ekletmekten ve külah tüketmekten kaçının." (İLKHA)