Termometrelerin zaman zaman 45 dereceyi gösterdiği Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) Mahallesinde sera ve tarlalarda çalışan çiftçiler, geçimlerini sağladıkları domates hasadına başladı.

Seralarda 55-60 derece kavurucu sıcaklar altında hasat yapan çiftçiler, Batman’ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşıladıklarını belirtiyorlar.

Domates hasadına başlayan çiftçiler, domatesin veriminin ve fiyatının iyi olduğunu ancak ektikleri salatalıklarda yaşanan kırmızı örümcek hastalığından yakınarak yetkililerden ziraat mühendisi talebinde bulundu.

Domates hasadından ve fiyatından memnun olduklarını belirten çiftçi Süleyman Kalkan, yıl boyunca bahçe ve seralarında ektikleri domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin hasadı yaptıklarını söyledi.

“15 Mart’ta ektiğimiz domateslerin hasadını yapıyoruz”

İki dönüm seranın yarısına domates diğer yarısına ise salatalık ektiğini belirten Kalkan, “Mesleğimiz çiftçiliktir. Domates, salatalık, biber, patlıcan ekiyoruz. Salatalıklarımıza hem hastalık vurduğu için verim düştü hem de bu sene fiyatlar düşük. Salatalıklarda bulunan hastalığın çözümü için mühendis talep ediyoruz. Burası iki dönümdür. Bir dönümü salatalıktır bir dönümü ise domates ektik. Buranın dışında biber ve patlıcan da ektik. Salatalık ve domatesleri Mart ‘tın 15’inde ektik. Mühendislerin bize yazdıkları ilaçları alıp kullanıyoruz ama verim alamıyoruz.” dedi.

“Yetkililerden ziraat mühendisi istiyoruz”

Bu sene domatesin hem veriminden hem de fiyatından memnun olduklarını ifade eden Kalkan, ektikleri salatalıklarda yaşadıkları kırmızı örümcek hastalığı ve fiyat düşüklüğünden şikâyetçi olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Ailemle beraber serada çalışıyoruz. Burada topladığımız domatesleri Batman Sebze ve Meyve Halinde bulunan komisyonculara satıyoruz. Şu anda domatesin satış fiyatından memnunuz. Kilosu 7-8 lira arasında gidiyor. Ama salatalığın fiyatı 2 ile 2,50 kuruşa gidiyor biz bu fiyattan memnun değiliz. Salatalık veriminden memnun değiliz çünkü kırmızı örümcek ve diğer hastalıklar yüzünden verim çok az alıyoruz. Serada kullandığımız ilaçların fiyatı çok pahalıdır. İlaç fiyatları neredeyse yüzde 300 artmış durumda. Yetkililerden ziraat mühendisi istiyoruz ve mazot ile gübre fiyatlarının düşmesini talep ediyoruz." (İLKHA)