İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü'nün misafir öğretim görevlilerine ait internet sayfasında yer alan  Dr. Aamır Hamıd ve Öğretim Görevlisi Farrukh Mazhar'a ait profil fotoğrafları, sosyal medyada gündem olmuştu.

Bilim insanlarının sakallı olmasını diline dolayan tuhaf yorumlar yapıldı, ırkçı ve insanlık dışı içerikler paylaşıldı

İTÜ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), misafir araştırmacılarıyla ilgili sosyal medya üzerinden kasıtlı olarak yayılan ırkçı söylemleri üzülerek gördüklerini, bilimsel düşüncenin ırk, dil, din veya cinsiyet söylemleri üzerinden tanımlanmasını kınadıklarını bildirdi.

Açıklamada  giyim ve sakallarından dolayı hedef alınan bilim adamlarının kariyerlerindeki başarılara dikkat çekildi.

Sosyal medyada ırkçı ve çapsızların eleştirdiği  misafir araştırmacılardan Doç. Dr. Aamir Hamid'in, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan, dünya sıralamasında 378. sırada olan Quaid-i-Azam Üniversitesi mezunu ve öğretim üyesi olduğu, ayrıca matematik, matematik mühendisliği, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, akışkan yapı etkileşimi, nano maddeler, sayısal çözümleme ve birçok konu üzerine çalışmaları bulunduğu belirtildi.

Diğer bilim insanı Doç. Dr. Farrukh Mazhar da aynı şekilde İslamabad Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (dünya sıralamasında 334. sırada) mezunu ve öğretim üyesi olduğu Nöral ağ, havacılık, insansız hava araçları, tersine mühendislik uzmanlık alanları olmakla birlikte İHA motor pervanesi, tersine mühendislik, otopilot, veri sınıflandırması ve nöral ağ alanlarında çalışmalarının olduğu belirtidli

Her iki misafir araştırmacı bilim insanından Doç. Dr. Farrukh Mazhar'ın 1 Aralık 2022 tarihine kadar, Doç. Dr. Aamir Hamid'in ise 1 Ekim 2022 tarihine kadar bilimsel çalışmalarına İTÜ'de devam edeceği de ayrıca aktarıldı

İTÜ açıklamasında ırkçıların anlaması için şu ifadeler kullanıldı

"İTÜ olarak, misafir araştırmacılarımızla ilgili sosyal medya üzerinden kasıtlı olarak yayılan ırkçı söylemler maalesef üzülerek görüyor ve bilimsel düşüncenin ırk, dil, din veya cinsiyet söylemleri üzerinden tanımlanmasını kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki bilim evrenseldir. Dolayısıyla evrensel düzeyde bilim üreten köklü bir eğitim kurumu olan İTÜ için tek kriter bilimsel başarıdır. Dünyanın en iyi üniversitelerinde de durumun böyle olduğu bilinmelidir. İstanbul Teknik Üniversitesi, 250 yıllık bilgi birikimiyle evrensel bilimin, Ar-Ge'nin ve bilimsel bilginin öncüsü olmaya devam edecektir."