Firma yetkilileri, eski bayramlarda ve tatil dönemlerinde yaşanan haraketliliğin olmadığını, yakıta gelen zamlar nedeniyle bilet fiyatlarına zam yapıldığını, bu nedenle vatandaşlardan haklı sebeplerden dolayı tepki aldıklarını söyledi.
Yapılacak ek seferlerin maliyetleri kurtarmadığını belirten firma yetkilileri, bu nedenle ek sefer yapamayacaklarını dile getirdiler. Kimi firmalar ise yoğunluğun olduğunu, ek sefer yapacaklarını ama araç sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.
Firma yetkilisi Fehmi Gülsayan, İLKHA muhabirine, bayram nedeniyle yoğunluk olduğunu, araçların dolu gidip boş döndüğünü, araçlar gelmediği için de zarar ettiklerini söyledi.
“Gidiş-geliş dolu olursa masraf kurtarır”
Fehmi Gülsayan
Gülsayan, “Yakıt zaten 30 TL’yi aşmış, ondan dolayı millet perişandır. Araba olmadığı için millet hepsi burada kalmıştır. Ek seferler yapamadık. Yolcularda yoğunluk var. Bursa’dan dolu gitse ama Muş’tan boş geliyorsa masrafları kurtarmaz. Her iki taraf da dolu gidip geliyorsa o zaman kurtarır.” dedi.
Bir diğer firma yetkilisi Talat Akyez, Ek sefer diyorlar, buraya sadece gelip gitmesi herhangi bir ilden gidiş-geliş 25 bin TL masrafı var. Geçen yıllara göre bu fiyatlar mümkün değildir. Şuan otogarlarda yolcu yoğunluğu var gibi gözüktüğüne bakmayın dedi.
“Vergi indirimi de kurtarmaz”
Talat Akyez
Genelde sektör şu an da çökmüş durumda olduğunu söyleyen Akyez, “Yolcu gideceği yeri pahalı buluyor. İşletmeciye de bir şey diyemiyor. Bir otobüsün maliyeti çok olduğu için firma sahibine çok kâr kalmıyor. Mazot, şoför masrafları, araba aksesuar masrafları gibi maliyetler nedeniyle kurtarmıyor. Bir aracın gidiş-geliş 14 bin TL masrafı var. Bu masrafı karşılamak için kaç yolcu götürmem lazım, 31 yolcu olması gerekir masrafların karşılanması için ama o kadar yolcu yoktur. Yakıt fiyatlarının düşeceğine ihtimal vermiyoruz. Bizim için masrafı çıkartsın yeter. Mazot 5 TL seviyesine düşsün, Muş biletine 700 TL bilet parası yazıyorlar. Muş bileti o zaman 150 TL olur. Vergi indirimi de kurtarmaz.” diye belirtti.
“En büyük hedefimiz enflasyonu düşürmek”
Abdullah Moğultay
Bir haftadır bayram yoğunluğunun başladığını belirten bir diğer firma yetkilisi Abdullah Moğultay, “Araba yetiştiremiyoruz yalnız kalanlar oluyor. Ek seferler yapmamız gerekiyor. Yasaklandı yapamıyoruz. Bayram tatili nedeniyle tatil de uzun, 9 güne çıkarıldı. Onun için yoğunluk çoktur. Ama araba yetiştiremiyoruz. Vatandaşlar pahalılıktan bahsediyor. Biletlere müthiş bir zam geldi. Mazot benzin olsun arabacı da zarar ediyor. Biz konuştuğumuz zaman dinletemiyoruz. Halk da o kadar perişandır. Bizim en büyük hedefimiz enflasyonu düşürmek. Zam yapmasın enflasyonu düşürsünler.” şeklinde konuştu.
“Bilet korsanları son zamanlarda piyasaya çok çıkıyorlar”
Nülfen Kaplan
25 yıldır sektörde çalıştığını belirten firma yetkilisi Nülfen Kaplan, “Kurban Bayramları genelde ağır ve pahalı bayram olduğundan dolayı seyahatler biraz kısıtlıdır. Son zamanlarda petrolün yükselmesiyle birlikte bizim de biletlerin az da olsa bir nebze yükselmesi sonucunda insanların seyahatleri biraz kısıtlanmış durumda. Ana servislerimiz dolu fakat talep geldikçe biz ek seferlerin sayısını çoğaltacağız. Yolcularımız seyahat bitimlerini son gününe bekletiyorlar. Biz diyoruz ki 9 günlük tatili 8 günlük yapıp son güne yığılıp izdihamlar yaşatmaktansa bayramı bayram gibi iki üç gün kullanıp ondan sonra yavaş yavaş tatilimizi kesip sağlıklı bir şekilde evlerimize gitmektir. Bilet korsanları son zamanlarda piyasaya çok çıkıyorlar. O yüzden bildikleri firmalardan şaşmasınlar.” diye konuştu. (İLKHA)