DİYARBAKIR- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır İli ÇevreHizmetleri Birliği'nin (DİÇEB) ortaklaşa düzenlediği "Diyarbakır Temizlik veÇevre Sempozyumu" Şehir Tiyatrosu Salonu'nda yapıldı.

 

Sempozyumun "Çevre Hakkı" bölümünün moderatörlüğünü yapanBüyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, insanın kendi eliyle doğaya savaşaçtığını ve çevre sorunlarını insanın kendisinin ürettiğini söyledi.

 

Çevre konusunda bilinçli olunması gerektiğini ifade eden Baydemir,"İnsanın doğa ile barış içinde yaşaması gerektiğini, aksi takdirde kalıcı birbarıştan söz edilemeyeceğini ifade etti.

 

BDP Ekoloji ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel BaşkanYardımcısı ve Muş Milletvekili Demir Çelik ise, "Hiyerarşik ilişkiye karşıdemokratik ilişki biçimini var etmeye çalışmalıyız" dedi.

 

Ankara Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. RuşenKeleş ise, Çevre hakkı konusunda sadece bugünün yaşayanları değil, gelecek vehenüz doğmamış çocukların hakkının korunmasının da söz konusu olmasıgerektiğini belirtti.

 

Doğa Derneği Hasankeyf ve Nehirler Programı KoordinatörüTuba Kılıç Karcı,"Her insanın sorumluluğu sadece çöp vergisi vermek değildir.Halkın ne kadar çöp ürettiğini bilmesi gerekir. Evden çıkan çöp ile bizdenuzaklaştırılan kirli su ile her bir insanın ilgili olması gerekir" dedi.

 

Dicle Üniversitesi Çevre Merkezi adına konuşan Prof. Dr.Kemal Güven, Diyarbakır'ın başlıca çevre sorunları hakkında bilgi verdi.

 

Güven, Dicle Nehri'nin Bismil'e kadarki bölümünün nehirolarak tanımlanmamasından dolayı korunamadığının altını çizdi. (M.Sait Adiyaman/Hüseyin Asana - İLKHA)