1798: Napolyon Mısır’ı İşgal etti. Fransız yönetimi, 1798 yılı başlarında Napolyon’u İngiltere anakarasının istilasıyla görevlendirmişti. Ancak Napolyon, denizlerde etkili bir üstünlük sağlanmadan böyle bir operasyonun başarı şansı taşımadığını, İngiltere’ye karşı dolaylı bir strateji izlemenin en mantıklısı olduğunu savunmuş; bunun için de Mısır’ın işgali ile İngiltere’nin Uzakdoğu ticaret yolunun kesilmesini önermişti. (Napolyon Mısır’ı İşgal etti)

 

1839: Padişah İkinci Mahmud öldü; yerine Sultan Abdulmecid Osmanlı tahtına ve Hilafet makamına geçti. (Sultan Abdulmecid Osmanlı tahtına geçti)

 

1878: Kıbrıs, toprak mülkiyeti Osmanlılarda kalmak üzere, geçici olarak Birleşik Krallık’a devredildi. İyice zayıflayan yönetim Kıbrıs gibi stratejik bir adayı daha fazla elinde tutmayı başaramamış ve en yakın dost gördüğü İngilizlere devretmiştir. Ancak o gün başlayan Kıbrıs Sorunu, hala çözülememiştir. (Kıbrıs, Birleşik Krallık’a devredildi)

 

1897: Mehmet Zahid Kotku Hazretleri doğdu. Çevresince çok sevilen ve vaazları ilgiyle takip edilen Zahid Kotku Hazretleri’nin tebliğ misyonu, cami cemaatince benimsenerek cemaate dönüştü. İskenderpaşa Cemaati, adını bu vaazların başladığı İskenderpaşa Camii’nden almaktadır. (Mehmet Zahid Kotku Hazretleri doğdu)

 

1926: Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girdi. Kanun, 1889 İtalyan Zanardelli Yasası esas alınarak hazırlandı. Yasa, 54 kez değişikliğe uğradı.

Geçmişle ve öz değerlerle bağını koparan cumhuriyet, bütün idari ve yasal düzenlemelerini batıdan ithal etme yoluna gidiyordu. İtalya’dan alınan ceza kanunu bu toplumun değer yargıları, inancı ve ahlâkı ile uyuşmadığı için toplumu ıslah edeceğine ifsada sürüklemiştir. Bu anlayış, toplumun huzur ve güvenini sarsmıştır. (Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girdi)

 

1960: Somali bağımsızlığını ilan etti. Önce İtalyanların daha sonra İngilizlerin sömürgesi durumunda olan Somali 1960’ta bağımsızlığına kavuşmuşsa da bu güdümlü bir bağımsızlık olmuş ve 1991’den bu yana da kontrolü tam olarak ele alan bir hükümet kurulamamıştır. (Somali bağımsızlığını ilan etti)

 

1996: Türkiye'nin ilk nükleer reaktörü Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde yapılmaya başladı. (Türkiye'nin ilk nükleer reaktörü)

 

2004: Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin mahkemeye çıkarıldı. Kendisini yargılamak için kurulan özel mahkeme, Saddam Hüseyin’e 7 suçlama yöneltti, ancak devrik lider mahkemenin meşru olmadığı gerekçesiyle hakkındaki iddianameyi imzalamadı. Rejimin üst düzey 11 yetkilisi de aynı mahkemeye çıkarıldı. (Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin mahkemeye çıkarıldı.)

 

2006: Çin, Tibet'i Çin'e bağlayan 5 bin 72 kilometrelik dünyanın en uzun demir yolunu hizmete açtı. (Dünyanın en uzun demir yolu)

 

2008: Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir orgeneral, askeri lojmanda polis tarafından gözaltına alındı. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alındı. (Geniş kapsamlı Ergenekon Soruşturması)

 

2013: Tahrir’de “darbe provası”!

Mısır’da, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi, seçilişinin yıldönümünde yıkmak isteyen muhalifler, “darbe” sloganlarıyla Tahrir’de toplandı. Milyonlarca Mursi taraftarı da birçok şehirde meydanlara indi. Muhalifler, İhvan’ın Genel Merkezi ve 3 bürosunu ateşe verdi.  (Tahrir’de “darbe provası”!)

 

2018: Hindistan'da meydana gelen trafik kazasında ilk belirlemelere göre 44 kişinin öldüğü bildirildi. (Hindistan'da feci trafik kazası)