Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon, 19 Ekim 2023'te bağımsızlık referandumu düzenlemek istediklerini, bu planın yasallığının belirlenmesi için Yüksek Mahkemeye başvuracaklarını ve merkezi hükümetle de görüşmeye "hazır ve istekli" olduklarını açıkladı.

Sturgeon, İskoçya Parlamentosu'nda yaptığı konuşmasında, ikinci bir bağımsızlık referandumunun nasıl ve neden yapılması gerektiğine dair gerekçelerini dile getirdi.

Sturgeon, İngiliz hükümetinin İskoçya'yı "iradeleri dışında AB'den kopardığını" söyledi. 

Başbakan Johnson'ın ofisinden yapılan açıklamada ise, Johnson'ın İskoç bağımsızlığı konusunda bir referandum hakkında konuşmanın zamanı olmadığını düşündüğünü ancak hükümetin Sturgeon'un önerisini dikkatle inceleyeceğini söylediğini belirterek, 

"Pozisyonumuz değişmedi: Hem İngiliz hükümetinin hem de İskoç hükümetinin önceliği, ülkenin her yerindeki insanlar için önemli olduğunu bildiğimiz konulara amansız bir odaklanma ile birlikte çalışmak olmalı" ifadesini kullandı.

İskoçya'daki seçmenler 2014 yılının Eylül ayında yapılan bağımsızlık referandumunda yüzde 55 oyla Birleşik Krallık'ta kalmaktan yana oy kullandılar. Ancak o sırada Birleşik Krallık henüz Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almamıştı. Yapılan son kamuoyu yoklamaları ise Brexit ve Covid salgını sonrası bağımsızlığa desteğin arttığını gösteriyor.

(İLKHA)