Bir İç Anadolu Bölgesi kenti olan Kayseri'deki balık üretim tesislerinde, hiç deniz yüzü görmeden somon balığı üretimi yapılıyor.
Kayseri İl Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, "Somon aslında tatlı sulardan denize, denizden tekrar dönüş kısmının olması lazım ama biz hiç denizi görmeden Kayseri'de somon balığı yetiştiriyoruz." dedi.
Konu ile ilgili konuşan Şahin, Kayseri'nin Türkiye de ki en önemli balık üretim merkezlerinden bir tanesi olduğunu belirtti.
Şahin, "Özellikle bu bölgede alabalıkta, yumurta ve yavru balık üretiminde neredeyse Türkiye'nin yüzde 40'lık bir kısmını biz karşılıyoruz, bu da gerçekten çok büyük bir keyif. Aynı zamanda Karadeniz kıyılarında aslında bildiğimiz somon üretimi, yumurtadan somon oluncaya kadarki tüm süreci tamamen Kayseri de yaşıyor. Buradan da elde etmiş olduğumuz somonlar Karadeniz'deki işletme tesislerine gidiyor, işlendikten sonra da ihracata yol alıyor." ifadelerini kullandı.
Somon balıklarının üretim aşamaları hakkında bilgiler veren Şahin şöyle konuştu:
Yamula Barajı, aslında Türkiye'deki en önemli iç sulardaki üretim merkezlerinden bir tanesi. Özellikle suyun soğukluğu, su kalitesi kısımlarına baktığınız zaman cazibe merkezlerinden bir tanesi. Bizim Uzun Yayla'daki Şerefiye bölgesindeki özellikle kuluçkahanelerde ya da su batan kısımdan almış olduğumuz yumurta ve yavrular belli bir iriliğe geldikten sonra bu bölgeye naklediliyor, burada büyük ağlar içerisinde kafeslerde üretime geçiyorlar. Bunlar da tercihe göre bir buçuk, iki kilogram ile dört, dört buçuk kilogram hatta beş kilograma kadar çıkartılan tesisler var. Bu, karşı tarafın talebine göre değişiyor. Burada üretim yapıldıktan sonra da işleme tesisine, il dışına gidiyor oradan da yurt dışına.
Kayseri İl Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin
"Hiç denizi görmeden Kayseri de somon balığı yetiştiriyoruz"
Özellikle yetiştiricilik kısmında Kayseri de alabalık yetiştirildiğini belirten Şahin, "Alabalığın büyütülmüşü, irileştirilmişi, iyi beslenilmiş haline doğru gittiğinde de bunun adı somona dönüşüyor. Somon aslında bakarsanız tatlı sulardan denize, denizden tekrar dönüş kısmının olması lazım ama biz hiç denizi görmeden Kayseri de somonu yetiştiriyoruz. Kayseri'de maalesef şu an için bir işleme tesisimiz yok ama geçmişte varmış, bir müddet sonra bu tesis kapatılmış ya da kapanmış. Tabii böyle olunca da buradaki bizim üretmiş olduğumuz balıkların daha fazla katma değer kazanabilmesinde Kayseri'nin payı olmamış oluyor. Bunlar ülkemizin çeşitli bölgelerindeki işletme tesislerine gidiyor ve orada işleniyorlar. İnşallah önümüzdeki süreç içerisinde Kayseri'deki bu popülasyon ve buradaki mevcut balık varlığı yatırımcıları buraya çeker. Bunun için de zaten elimizden geldiği kadar herkesle görüşmeye çalışıyoruz, onları davet ediyoruz Kayseri'ye. Özellikle balık işleme tesislerinin kurulması anlamında inşallah önümüzdeki süreç içerisinde böyle bir tesis kurulacak olursa, yumurtadan direkt sofraya olmuş olacak artık. Yani buradaki mamul ve yarı mamul yerine artık nihai tüketiciye ulaşabileceğimiz balıkları da üretmiş olacağız." şeklinde konuştu. (İLKHA)