DİYARBAKIR - Diyarbakır D tipi kapalı Cezaevinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Hizbullah hükümlüsü Mithat Yılmaz adlı mahkum, Hafızlık Tespit Komisyonu`un huzurunda başarısını tescil ederek "Hafızlık Belgesi" almaya hak kazandı.

 

Cezaevinin tüm olumsuz şartlarına rağmen büyük bir azimle Kur`an-ı Kerim`i ezberleyen Yılmaz, hafızlık belgesi almak için Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Hafızlık Tespit Komisyonuna başvuru yaptı. Yılmaz`ın başvurusunu kabul eden Diyanet İşleri Başkanlığı Cezaevine bir komisyon gönderdi.

 

Komisyon Başkanı Abdurrahim Dursun, Yenişehir İlçe Müftüsü Alettin Bozkurt, komisyon üyesi Talat Ergin ve din görevlisi Salih Gültekin`den oluşan "Hafızlık Tespit Komisyonu"nun huzurunda büyük bir başarıyla Kur`anı Kerimi okuyan Yılmaz, "Hafızlık Belgesi" almaya hak kazandı. 


Cezaevindeki hafızlık tespit çalışmalarından sonra açıklamada bulunan Komisyon Başkanı Abdurrahim Dursun; Hafızlık Tespit Komisyonuna genellikle Kur`an kurslarından yetişen öğrencilerin başvuru yaptığını belirterek, iki mahkumun hafızlık tespiti için komisyonlarına başvurmasının kendilerini hem şaşırttığını hem de sevindirdiğini söyledi.

 

Dursun, "Biz de, bizi şaşırtan bu gayrete duyarsız olmadığımızı göstermek için Diyanet işleri komisyonu olarak ayaklarına kadar gittik. İlk olarak Siirt`te bulunduk. Siirt`te bulunan mahkumun kaldığı cezaevinde bir tören düzenleyerek hafızlığını tespit ettik. Üst düzey bir başarıyla hafızlık sınavını verdi. Bir diğer başvuru da Diyarbakır D tipi cezaevinden gelen bir başvuruydu. Cezaevlerine her hafta Diyanete bağlı vaizlerimiz gitmektedir. D tipinde bulunan mahkum kardeşimiz, vaizimize giderek hafızlığını dinletmiş, vaizimiz hafızlık tespiti için mahkum kardeşimizin belgelerini toplayıp bize getirdi. Başvurusu kabul edildi ve üst düzey bir başarıyla hafızlığını verdi." dedi.

 

Dursun "İlk Defa Böyle İbret Verici Bir Hadiseyle Karşılaştım" 
Diyarbakır D Tipi Cezaevinde bir çok mahkumun hafızlık çalışması yaptığını öğrendiğini söyleyen Dursun " D Tipinde bir çok mahkum hafızlık çalışması yapıyormuş. Bir kardeşimiz de; `Benim de hafızlığım var ben de hafızlığımı tamamladım ama böylesi bir uygulamadan haberim yoktu. Ben de seneye başvuru yapacağım.` diye durumunu bizlere belirtti. Yaklaşık iki yıl içerisinde hafızlığını tamamladığını söyledi. Bu bizi şaşırttı aslında cezaevi ortamında iki yıl gibi bir süre de hafızlığını tamamlaması bizi düşündürdü. Son olarak şunu söylemek istiyorum ben ilk defa böylesi ibret verici bir hadiseyle karşılaştım bunu asla unutmam. İslam aleminde böylesi hafızlık çalışmalarını duyuyorduk; ama Türkiye de ilk defa duyduk. Bu hafızları imtihan etmek benim için gurur verici." Şeklinde konuştu.

 

"Allah`ın Yardımıyla Cezaevini Yusuf-i Medreseye Çevirdik" 
Ağırlaştırılmış müebbet hapsin ağır fiziki ve psikolojik şartlarına aldırmadan büyük bir aşk ve azimle Yüce Allah`ın Kelamını ezberleyen Hizbullah hükümlüsü Mithat Yılmaz, Cezaevinin ağır bir imtihan olduğunu ancak hayrın da şerrin de Allah`tan olduğunu bildikleri için sabır ettiklerini söyledi.

 

Zindanının tüm zorluklarına rağmen ilmi çalışmalarına hiç ara vermeden devam ettiklerini belirten Yılmaz, günlük hayatlarında bolca Kur`an-ı Kerim okuduklarını söyledi. Yılmaz, "Bizim bu gayretimiz imtihana karşı isyankâr olmadığımızın göstergesidir. Bizler Allah`ın yardımıyla cezaevini , Medrese-i Yusfiye çevirmeyi başardık. Ben Kur`anı yüzünden dahi okuyamazken Allah`a hamd olsun ki şuan hafızlığımı tamamladım. Burada hafızlığını tamamlayan ve tescilleyen ilk hafız benim. Peygamber efendimizin bilinen hadisine binaen ben hayır yolunda bir çığır açtım bu çığırdan nasiplenen diğer hafızların hayrına ortak olacağım. Benden sonra birçok arkadaşım çalışmalarını tamamladıktan sonra hafızlığını tescillemek için komisyona başvurarak hafızlık belgesini alacaktır." İfadelerini kullandı.

 

Cezaevinde hafızlık çalışmalarının yanında bir çok ilmi çalışmalarının da olduğunu belirten Yılmaz, cezaevindeki arkadaşlarından bir çoğunun İslami ilimlerde ihtisas yaparak " İcazet" aldığını söyledi.

 

Cezaevinde başta ilahiyat olmak üzere farklı farklı fakültelerden mezun olan arkadaşlarının olduğunu belirten Yılmaz, Cezaevinde "yüksek lisans" yapabilmeleri için imkan tanınmasını istedi. 

 

Serdar Aktaş - İLKHA