Kanadalı Simon Fraser Üniversitesi araştırmacıları, hamilelik sırasında hava kirliliğine maruz kalmayı azaltmak için hava filtreleri kullanmanın faydalarını araştırmak ve çocukların zekası üzerindeki etkisini değerlendirmek için ABD ve Moğolistan'dan bilim insanlarıyla işbirliği yaptı. Araştırmacılar, çalışma sonuçlarını Environmental Health Perspectives dergisinde yayınladı.
Araştırmacılar, yaptıkları bu çalışmanın, kontrollü deneylerinin, hava kirliliğini azaltmanın çocukların bilişi üzerindeki etkilerini belgeleyen alanındaki ilk çalışma olduğunu belirtiyor.
Araştırma ekibi, 2014'ten itibaren Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'da 540 hamile kadını hamilelik ve hava kirliliği araştırmaları için inceliyor. Şehir, dünyadaki en kötü hava kalitesine sahip yerlerden biri. Buradaki hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen sınırları fazlasıyla aşıyor.
Çalışma için 18 haftadan kısa süreli gebe, sigara kullanmayan ve evlerinde hiç hava temizleyici kullanmamış kadınlar rastgele seçildi. Bir grup da bir veya iki hava temizleyicisi olan kadınlardan seçildi. Kadınlara, hamilelikleri boyunca hava temizleyicileri sürekli çalıştırmaları söylendi ve hava temizleyici, bebek doğar doğmaz evden çıkarıldı.
Araştırmacılar daha sonra çocukların tam ölçekli zeka bölümünü (FSIQ) 4 yaşında ölçtüler. Ölçüm sonuçlarına göre, hava filtresi kullanan annelerden doğan bebeklerin, anneleri hamilelik sırasında hava temizleyici kullanmayan gruptan ortalama 2,8 puan daha yüksek IQ'ya sahip olduğu ortaya kondu.
Kanada Simon Fraser Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde çevre sağlığı profesörü olan Ryan Allen, çalışmanın yayınlanmasıyla birlikte üniversitenin web sitesindeki bir raporda şu ifadeleri kullandı:
"Bu bulgular, önceki çalışmalardan elde edilen kanıtlarla birlikte, hava kirliliğinin beyin gelişimi için bir tehdit olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Ancak iyi haber şu ki, hava kirliliği riskini azaltmanın belirgin faydaları oldu.”
Anneleri hava filtresi kullanan gruptaki çocukların Sözel Anlama İndeksi puan ortalamaları daha yüksekti. Daha önceki gözlemsel çalışmaların bulgularıyla tutarlı olarak araştırma, bir çocuğun sözel becerilerinin hava kirliliğine maruz kalmaya özellikle duyarlı olabileceğini gösteriyor.
Allen açıklamalarına şöyle devam etti:
"Hava kirliliği her yerde ve çocukların tam olarak potansiyellerine ulaşmalarını engeller. Hava temizleyicileri bir miktar koruma sağlayabilir ancak sonuçta tüm çocukları korumanın tek yolu emisyonları azaltmak.”
ŞARKUL AVŞAT