DENİZLİ - Rehberlik uzmanı Eğitimci Serdar Apa, Lisans Yerleştirme Sınavına hazırlanan öğrencileri önemli tavsiyelerde bulundu.


Apa, "Stresten motivasyonu azalan öğrenci, son günleri verimli değerlendiremiyor. Ancak YGS'den kötü puan alan adaylar LYS ile durumu telafi edebilir. Az zamanda çok mesafe kat edilebilir" dedi.


Sayısalcı öğrencilerin bu dönemde çalışacakları konuların özel bir eleme ile seçilmesi gerektiğini ifade eden Apa, "Bu seçim fayda esaslı olmalı ve kısa zamanda halledilebilecek konular seçilmeli. Uzun bir konuyu hiç bilinmiyorsa onunla uğraşmak yerine belli bir kıvama gelmiş az yanlış yapılan konular seçilmeli. Az zamanda çok mesafe alma esas olmalı. Fizik, kimya ve biyoloji derslerine çalışırken bazı dersleri 'ben zaten bunları anlamıyorum, yapamıyorum' demeden işe sonuna kadar devam edilmeli. Bu derslerden de bazı başlıklar seçilmeli ve onlara odaklanılmalı ki bu esnada öğretmenlerinden tavsiyeler alınmalı" diye konuştu.



Türk Dili ve Edebiyatı ve Coğrafya 1 başlığındaki konuları çalışırken mutlaka sözel bir ders çalışma ile ilgili yol kullanılması gerektiğine işaret eden Apa, "Yazmanın yanı sıra edebiyatta senaryolaştırmak, coğrafyada haritalaştırmak veya şekillendirmek faydalı olur. Büyük ebattaki kâğıtlara konular özetlenebilmeli ve son tekrarlar oradan yapılmalıdır. Yani görsel ve işitsel materyallerden yararlanılmalıdır" dedi.



LYS öncesi son 15 gün yoğun deneme çözülerek geçirilmesi gereken günler olduğunu belirten Apa, tüm denemelerin sınav bitimine kadar terk edilmemesi gerektiğini altını çizdi.


Son olarak anne ve babalara seslenen Apa, "Sınava hazırlanan öğrencinin ergenlik döneminde olduğunu unutmayın. Bu dönem gerginlik ve fırtınalı bir dönemdir ve yalnızca çocuğunuza özgü olduğunu düşünmeyin. Çocuğunuzun yalnızca öğrenci olmadığını fizyolojik ve psikolojik gelişim dönemi içinde olduğunu unutmayın.


Sınav öncesi dönemde çocuğunuzu kesinlikle başkalarıyla kıyaslayarak değerlendirme yapmayın. Unutulmamalıdır ki her bireyin fiziksel özellikleri farklı olduğu gibi performansları da farklıdır. Sınava yönelik endişelerinizi çocuğunuza yansıtmayın. 'Kazanmaktan başka çaren yok', 'Bu senin son şansın' gibi tehditkâr ifadeleri kullanmak yerine 'Üstesinden gelebilirsin', 'başaracağına inanıyorum' şeklinde destekleyici ve motive edici ifadeler kullanın. Çocuğunuz için yaptığınız fedakârlıkları yüzüne vurmayın. Çoğunuza karşı anlayışlı davranın ve her zaman yanında olduğunuzu ona gösterin. Hiçbir sınavın çocuklarla olan ilişkiden ve ona verilen değerden daha önemli olmadığını unutmayın. Son olarak tüm öğrencilere başarılar diliyorum. Allah emeklerini boşa çıkarmasın" diye konuştu. (Necmi Durmazer - İLKHA)