Malatya Ticaret Borsası toplantı salonunda, Ege ve Güneydoğu İhracatçılar Birliği Bölge Başkanları ve Vali Hulusi Şahin ile Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’ın katılımıyla kuru kayısı kurulu istişare toplantısı düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, sezon açılışından önce bir araya gelip Malatya’da gerçekleşen tahmini kuru kayısı rekoltesiyle beraber bir yol haritası belirlenmesi ve yıl içerisinde özellikle fiyat istikrarı konusunda, kuru kayısının geleceği ve ihracatı ile ilgili değerlendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini söyledi.
“Şehrin ekonomisini ayakta tutmaya çalışmanın haklı gururunu yaşıyoruz”
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan
Özcan, “Bu yıl özellikle Ege ihracatçılar birliğimizin ve Güney Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğimizin de aynı tarihte Malatya’da planladığı 2 günlük programla Malatya’da bizimde yapmış olduğumuz programı birleştirme kararı aldık. Son zamanlarda özellikle dünyada tarımın ve tarım ürünlerinin ne kadar kıymetli olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bir taraftan bunu fırsata çevirmek istiyoruz. Bugün Malatya dünya kuru ve yaş kayısıda önemli bir ticaret ve ihracat merkezi olmanın ülke ekonomisine yaklaşık 400 milyon Dolar’ın üzerinde ve şehrin ekonomisini ayakta tutmaya çalışmanın haklı gururunu yaşıyor. Tabi son zamanlarda özellikle sayın Cumhurbaşkanımınız hedef koyduğu 500 milyar Dolar ihracat rakamlarının içerisinde de Malatya çok önemli bir noktada. Son 3 yıldır düşük rekolteyle karşı karşıya kaldığımız dönemlerde aslında bir fiyat istikrarı ve özellikle üretim maliyetlerinin çok zorladığı ve üreticimizin de çok zor durumda kaldığı bir dönemi yaşarken bunu bir fırsata çevirmeninde şu anda farkındayız. Son zamanlarda kayısı gerçekten hem fiyat hem de prestij ürün olması açısından önemli bir dönem yaşıyor. Bugün asıl toplantımızın en önemli gündem maddesi, yakalamış olduğumuz fiyat istikrarını bundan sonra da devam ettirebileceğimiz alt yapıyı ve kuralları belirlemek. Onun için bugün ki toplantı Malatya ve ülkemiz ihracatı açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum.” diye kaydetti.
“Bu hikâye 5 bin tonla başlamış bugün 100 bin tonlara ulaşmış bir ihracat hikayesidir”
Bu hikâyenin 5 bin tonla başladığını ve bugün 100 bin tonlara ulaşan bir ihracat hikayesi olduğuna vurgu yapan Özcan, “Üreticilerimize sonsuz teşekkürler ediyoruz. Onlar bu kadar kıymetli vakitleriyle sıcağın altında bu ürünü bu hale dönüştürmeselerdi belki biz de bu ürünü satma fırsatı bulamazdık. Ama ihracatçılarımız, tacir ve tüccarlarımız da özellikle bu ürünü dünyanın dört bir yanına ve bütün dünya halklarına, damak tatlarına ulaştırdıkları ve bunu bir ekonomik gelir olarak ülkeye getirdikleri için sonsuz teşekkürler ediyoruz.” şeklinde konuştu.
"Üreticilerimiz bu ürünü üretmeselerdi, biz ihracatçılar gururla yurt dışında dolaşamazdık"
Ege İhracatlar Birliği Sektörler Kurulu Başkanı Osman Öz
Ege İhracatlar Birliği Sektörler Kurulu Başkanı Osman Öz, “Üreticilerimiz bu ürünü üretmeselerdi, biz ihracatçılar gururla yurt dışında dolaşamazdık. 2 tane önemli ürünümüz var. Bir tanesi Ege’den İncir, bir tanesi Malatya’dan kuru kayısıdır. Fındığı da ihmal etmeyelim o da çok önemli.” dedi.
“Bundan yaklaşık 25 yıl önce rekoltemiz 30 bin ton idi”
Malatya İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Rıza Poyraz
Malatya İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Rıza Poyraz, “Bundan her halde 25 yıl önce rekoltemiz 30 bin ton diye borsada bir toplantı yapmaya çalıştık. Dediler ki, ‘ağaçları sökelim rekoltemiz çok yüksek satılmıyor’ diye bir konu gündemdeydi. Ben o zaman şunu söylemiştim, biz 100 bin ton satarız dedim. Bugün Allah’ın izniyle değil 100 bin, 250 bin tonda satarız. 2 dolarla başladık şu anda 8 dolarlara geldi. Çiftçimiz buna çok emek verdi hepsine saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
“Allah bize büyük bir lütuf ihsan etmiş”
Malatya Valisi Hulusi Şahin
Bu zincirin bir halkası olduğunu belirten Malatya Valisi Hulusi Şahin, “Bu halka topraktan başlıyor. Zincirin herhangi bir halkasında yaşanacak aksaklık bu süreci baltalar. Dolayısıyla bizler hem çiftçi boyutunu, tarımsal üretim boyutunu hem pazara taşınma boyutunu hem pazarlama boyutunu hem de fiyat istikrarı boyutunu iyi planlayıp yerine getirmemiz lazım. Biz bunları yaparken şöyle bir avantajımız var sektörü domine ediyoruz. Eğer ki, bunu domine etmesek bunları bize yaptırtmazlardı. Bunları yapabilecek pozisyondayız. Allah bize büyük bir lütuf ihsan etmiş. Malatya bu işte dünyanın merkezi. Ege kuru üzüm ve incirin, Karadeniz fındığın merkezi. Merkez derken dünyada merkezi. Dünyayı bu ürünlerle biz domine ediyoruz ve çok ciddi ihracat rakamlarına ulaşıyoruz. Dünya nüfusu artıyor. Bazı piyasalar olmadı ama olacaklar. Örneğin Çin gibi. Çin’de 1,5 milyar nüfus var kayısıyı henüz tatmamış. Bu bize büyük ufuklar açıyor. Kayısı konu olduğu için söylüyorum ama tüm kuru meyveler için bu söz konusu.” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, istişare toplantısına geçildi. (İLKHA)