Tarlalarda bilinçsiz olarak kullanılan vahşi sulama tekniği, su israfına yol açıp toprağın verimsizleşmesine yol açarken diğer yandan fazla suların yollara ve caddelere akması yollara da zarar veriyor.
Batman merkez Seyitler Mahallesi Dostlar ve Çamlıbel caddelerinin kesiştiği kavşağa, mısır tarlalarında yapılan vahşi sulama nedeniyle boş yere akan sular hem ziyan oluyor hem de caddelerde çukurların oluşmasına yol açarak kazalara neden oluyor.
Yaklaşık 4 senedir tarladan fazla suyun caddelere aktığını belirten vatandaşlar, daha önce birçok kez yetkililerle görüşmelerine rağmen sorunlarının çözülmediğinden şikayetçi.
Tarlalarda yapılan vahşi sulama nedeniyle gerek Batman Üniversitesi ve gerekse birçok mahalleye ulaşımı sağlayan, şehrin en işlek caddelerinden olan Dostlar ve Çamlıbel caddelerine suyun akması birçok soruna ve kazaya neden olduğunu belirten esnaf ve vatandaşlar, yetkililerden sorunlarına bir çözüm bekliyor.
Resul Değirmenci
"Bu sıkıntıyı 4-5 yıldır yaşıyoruz"
Caddeye akan suların, vahşi sulamadan kaynaklandığını belirten esnaf Resul Değirmenci, söz konusu suların caddede çukurlar oluşturduğunu ve kazalara neden olduğunu ifade etti.
Değirmenci, "Burası Çamlıbel ve Dostlar caddelerinin kesiştiği noktadır. Ana caddeye akan su, ilerde bulunan tarım arazilerinde yapılan vahşi sulama nedeniyle fazla olan suyu caddeye akmasındandır. Aslında bu büyük bir israftır ve devletin su politikasına da aykırıdır. Batman'da trafiğin en yoğun yaşandığı bölgelerinden biridir. Çünkü ileride 15 binin üzerinde insanın yaşadığı yerleşim yerleri var. Burası Batman merkez ile yerleşim yerleri arasında kesişen yerdir. Bu sıkıntıyı 4-5 yıldır yaşıyoruz."
"Bu sorunumuza bir çözüm bulmalarını istiyoruz"
Yaşadıkları soruna çözüm bulunması için Batman Valisi Ekrem Canalp'a seslenen Değirmenci, "Ana caddeye akan su nedeniyle yoldan geçen sürücüler nerede çukur olup olmadığını bilemiyor. Bu nedenle birçok defa araçların lastikleri patlıyor ve kazalar meydana geliyor. Özellikle sayın Vali Beye sesleniyoruz; bu sorunumuza bir çözüm bulmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Yakup Kalkan
"Günde binlerce araç buradan geçiyor"
Birçok yerleşim yerine ulaşımı sağlayan ana caddeden günde binlerce araç geçtiğini ifade eden bir diğer esnaf Yakup Kalkan, mısır tarlasından akan fazla suların ana caddeye akması sonucu yolda çukurların oluştuğunu, bu nedenle de kazaların meydana geldiğini söyledi.
Kalkan, "İki yıldır cadde üzerinde iş yerimi açtığımdan beri bu caddenin kuruduğunu görmedim. Bu su mısır tarlasından geliyor. Akan su nedeniyle caddede çukurlar oluşuyor. Bu caddemiz çok işlektir. Çünkü buradan Batman Üniversitesine, Emekli TOKİ, Kuyubaşı TOKİ'ye gidiliyor ve yurt dışından gelen tırlar bu yolu kullanıyor. Günde binlerce araç buradan geçiyor. Geçenlerde, yolda biriken su nedeniyle çukuru görmediği için bir aracın lastikleri patladı. Bu yüzden birçok kaza da meydana geliyor. Sayın Valimizden isteğimiz bu yola bir çözüm bulmalarıdır."
Ahmet Değirmenci
"Tek isteğimiz akan suyun kesilmesi ve yolun onarılmasıdır"
Akan su nedeniyle yolda oluşan çukurların kazalara neden olduğunu belirten Ahmet Değirmenci, "Bu su, 4 yıldır bu caddeye akıyor. Ne kadar belediyeye gitsek bu soruna çare bulmuyorlar. Bu yolu ne kadar yaptıysalar bile akan su nedeniyle yine bozuluyor. Belediye 2 yıldır da bu yolla artık ilgilenmiyor. Müdahale edilmediğinden, yoldan geçen sürücüler çoğu zaman kaza yapıyorlar. Kaza sonrası kavgalar da meydana geliyor. Yetkililerden tek isteğimiz bir an önce ana caddeye akan suyu kesmeleri ve yolun tamir etmeleridir." dedi.
Vahşi sulamanın zararları
Uzmanlar, toprağı aşırı sulamanın zararlarını şöyle sıralıyorlar:
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur.
2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar.
3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
4-Kök bölgesinde bitkiler için zararlı bileşikler oluşur.
5-Verilen gübreler aşırı su sebebiyle topraktan yıkanır ve faydasız hale gelir
6-Ağaçların kökleri tembelleşir derine gidemez.
7-Taban suyunun yükselmesi sonucu toprakta tuzluluk problemleri ortaya çıkar.
8-Özellikle azot, fosfor, potasyum, kalsiyum gibi besin maddelerinin alımı zorlaşır.
9-Zamanında toprak işlemesi güçleşir." (İLKHA)