İZMİR - Ekonomi Bakanlığı himayelerinde, TİM desteğiyle ve Ege İhracatçı Birlikleri'nin koordinasyonunda Türk Gıda Sektörü'nde yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracat sektörleriyle buluşmasına aracılık etmesi amacıyla düzenlenen TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda ödül töreni gerçekleştirildi. TİM Gıda Arge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyona, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu'nun yanı sıra TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli ve çok sayıda ihracatçı ile akademisyen katıldı.

Finale kalan birbirinden ilginç 176 proje arasından birinciliği, Levent Yurdaer Aydemir'in geliştirdiği "fındık küspesinden gıda, ilaç ve kozmetik ürünleri yapılabilmesine yönelik" proje kazandı. İkinciliği "et ürünlerinin menşeinin belirlenmesine yönelik" projesiyle Serkan Yaman kazanırken; Arzum Erdem Gürsan'ın, "endokrin bozucu kimyasalların tespitini sağlayan" projesi de üçüncü oldu. Dereceye girenlere para ödülü verildi.

1,4 trilyon dolarlık Pazar
Ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye'nin tarım sektöründe 63 milyar dolar milli hasıla ile Avrupa'da birinci, dünyada ise yedinci ülke konumuna yükseldiğini belirterek, "TİM Gıda Arge Proje Pazarı'ndan beklentilerimiz çok yüksek, sektöre rekabet gücü kazandırılması açısından büyük önem veriyoruz. Burada çıkan projeler sanayi sektörü ve ihracat sektörü tarafından üretime yönlendirilmeli. Dünyada 1,4 trilyon dolar tarım ürünleri ihracatı oluyor. Hedefimiz bu 1,4 trilyon dolardan daha fazla pay almak" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ise, gayri safi milli hasıladaki tarımın payının son 10 yılda 23 milyar dolardan 63 milyar dolara çıktığını, tarım ürünleri ihracatının da aynı dönemde 4 milyar dolardan 16 milyar dolara çıktığını söyledi.

Yeni projeler sanayiyi bekliyor
Ödül töreninde konuşan TİM Gıda Arge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, geçen yıl ilki düzenlenen proje pazarında bu yıl 400'ün üzerinde başvuru geldiğini söyledi. "Bu projelerin yüzde 2'si bile sektöre kazandırılsa Ar-Ge anlamında büyük başarı olacak" diye konuşan Alharal, dünya genelinde 50 bin noktaya ulaşan projenin, önümüzdeki yıllarda Uzakdoğu'ya da ulaşmasıyla çok daha kapsamlı hale geleceğini ifade etti.

Alharal, "400'ün üzerindeki projenin, 176 tanesini finalde sergiliyoruz. 36 proje başta ABD olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden geldi. 2023 yılı için 50-55 milyar dolar arası ihracat hedefi koyduk ve proje pazarımız bu hedefe ulaşmamızdaki en önemli gücümüz olacak" dedi.

"Türkiye tarımda reform yapmalı"
TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli ise başvuran proje sayısındaki yüzde yüz artışa dikkat çekti. Güreli, "Tarım, Türkiye'de inovasyon yapılabilecek en bakir sahalardan biri. Türkiye'de tarımda en zararlı olan popülizmdir. Türkiye tarımda reform yapmalı. Tarım sektöründe muhafazakarlığı bırakalım, tarım sektörü olarak para istemiyoruz yasal düzenlemeler istiyoruz" diye konuştu.

Projelerden örnekler
Proje pazarına yurtiçi ve yurtdışından başvuran toplam 416 çalışmadan, 176 tanesi sergilendi. Ödül alan projeler dışında dikkat çeken bazı projeler şöyle: çay atıklarından biyodizel üretilmesi, alzheimer hastalığına karşı bitkisel preparat, kızılötesi teknoloji ile baldaki sahteciliğin önlenmesi, sürülebilir et ürünleri, balık ve kabak aromalı cips, deniz yosunu suyu, bal tozu, buğday çimi içeceği, iğde, karpuz ve kavunlu bisküviler, toz balık çorbası, keçiboynuzu dondurması. (Yunus Şani - İLKHA)