Türkiye’de okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci, karnelerini alarak yaz tatiline girdi.

Millî Eğitim Bakanlığının yeni çalışma takvimine göre, 2022-2023 eğitim öğretim yılı, 12 Eylül 2022'de başlayacak ve 16 Haziran 2023'te sona erecek.

Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, yaz tatilinde öğrencilerin neler yapmaları gerektiği, bu konuda velilere düşen görevler ve YKS sınavı ile ilgili İLKHA’ya açıklamada bulundu.

Söylemez, “Gerek velilerimize, eğitim çalışanları öğretmenlerimize ve can öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Önce sağlık sonra başarı diliyoruz. Elbette ki zorlu bir süreç yaşadık. Pandemiden sonra başta çocuklarımız olmak üzere hepimizin davranış değişiklerimiz olmuştu. Bu yıl toparlanmaya çalıştık. Kısmen de olsa toparlandık. İnşallah eksikliklerimizi gelecek yıllarda telafi edeceğiz.” dedi.

 

“Çocuklar yaz tatilinde dinlenirken bol bol kitap okusunlar ve dinlerini öğrenmek için de yaz Kur’an kurslarına gitsinler”

Öğrencilerin bu sene çok yorulduklarını kaydeden Söylemez, “Can öğrencilerimiz bu sene yoruldular. Özellikle dinlenmelerini tavsiye ediyorum. Tabi dinlenirken zaman zaman bir şeyler üretmeleri gerekir. Yaz tatilinde köylere gitme imkânı olanlar gitsinler ve doğa ile buluşsunlar. Spor faaliyetleri yapsınlar ve yaz Kur’an kurslarına gitsinler. Bir taraftan dinlenirken bir taraftan da dinlerini öğrenirler. Özellikle şunu vurgulamak istiyorum; kitap okumak kesinlikle kendilerini zorlamaz. Kitap okumak çalışmak gibi değildir, çünkü kitap okurken de dinlenmek mümkündür. Kitap okumayı ihmal etmesinler.” diye uyarıda bulundu.

“Bu sınavlar ölüm kalım meselesi gibi anılmasın”

Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez

Söylemez, “Çocuklarımız 2 hafta önce LGS’ye girdi, şimdide YKS var. Bu sınavlar ölüm kalım meselesi gibi anılmasın. Çünkü şuna şahit oluyoruz. Güzel bir puanla fen lisesini kazanan bir öğrencinin oradaki disiplinsizlik ve birtakım sıkıntılardan sonra bir üniversiteye yerleşemediğini görüyoruz. Düşük bir puanla tabiri caizse mahalle mektebinde okuyan bir çocuğun ise 4 yıllık bir gayret sonucunda tıp fakültesini kazandığını görüyoruz. Bir anlık başarıyla övünmeye ve rehavete gerek yok. Bir anlık bir başarısızlıkla da ye’se de kapılmasınlar ve strese girmesiler. Bu iş disiplin, azim ve inanmak işidir. Veliler olarak özellikle söylüyorum. Mutlaka ama mutlaka başarıdan önce çocuklarımızın ruh ve beden sağlığına dikkat edelim.” tavsiyesinde bulundu.

“İki tip veli profilimiz var, biri çok ilgili diğeri de umursamaz”

İki tip veli profilinin olduğunu belirten Söylemez, “Birisi çocuğun üzerine çok eğilen ve her anında yanında olmaya çalışırken onu sıkan bir veli tipi ki aslında bu çok ilgili veli. Birisi de umursamaz bir veli tipi. Her konuda olduğu gibi bu konuda da ifrata tefrite düşmeden dengeli bir şekilde davranmalarını, alacakları kararları çocukları ile birlikte almalarını tavsiye ediyoruz.” dedi. (İLKHA)