İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüme karşı çıkan ve dönüşüm için imza vermeyen mahallenin elektrik ve suyu polis zoruyla kesildi. Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı mahallede günlerdir elektriksiz, susuz yaşıyor.

Rûdaw’a konuşan mahalle sakinleri, evlerini terk edebilmeleri karşılığında kendileri için uygun bir alternatif bulunmasını istiyor. Zorla yerinden edilmeye karşı direneceklerini belirten Fatihtepeliler, sonuna kadar bu dayatmanın karşısında duracaklarını belirtiyor.

Aslen Erzincanlı olan ve yıllardır bu mahallede yaşayan Göknur Kartal, 85 yaşındaki koah hastası annesini çarşaf sallayarak serinlettiğini söylüyor. Yaşlı kadın, ilaç ve solunum cihazı sayesinde hastalıklarla mücadele etmeye çalışıyor. Ancak evde elektrik olmadığı için ne ilaçlar serin bir yerde tutulabiliyor, ne de solunum cihazı çalıştırılabiliyor.

Göknur Kartal, “İnsanlar burada sıkıntılar içerisinde yaşıyor. İBB’ye bağlı Cemal Kamacı Spor Kompleksi var yukarıda, belli saatlerde çocuklar orada yıkanıyor. Büyükler de banyo ihtiyaçları için oraya gidiyor. Biz komşularımıza yardım ediyoruz. İçme suyu tankerlerle geliyor. Biz de bunu soruyoruz; günümüz Türkiye’sinde çok acı bir tablo bu” diyor.

Evlerde yaşayan yaşlılar, geceleri yakınlarının yardımı ile sokağa çıkarılıyor. Mahalle sakinleri, polislerin sayaçları zorla söktüklerini, bazı evlerin kapı ve pencerelerini de kırdıklarını söylüyor.

Mahalle sakinlerinden Fikret Öcal, “Bu devlet bizden ne istiyor söyleyin Allah aşkına. Elektriğimiz yok, doğalgazımız yok. Banyo yapabilmek için bir tek mutfak tüpümüz var, gelin onunla yemek yapmaya çalışıyor” diye belirtiyor.

Mahalleli, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin mahallelinin tahliye edilmesi kararıyla ilgili kısmi yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ancak buna rağmen Beyoğlu Belediyesinin baskı uygulamaya devam ettiğini söylüyor.

Almira Demirbilek, “Buradan Cumhurbaşkanına sesleniyorum; mahalleye 500 tane terörle mücadele polisi getirilmiş, biz terörist miyiz? Biz Müslümanız. Ben bir AKP’liyim. Araştırabilir. Almira Demirbilek AKP’ye yıllardır hizmet edip oy vermişim” diyor.

2016’da kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınan mahallede 980 yapının yıkılmasına karar verilmiş. Mahalle sakinleri de evlerinin yenilenmesini kabul ediyor. Ancak onlar, proje hayata geçirilene kadar kendilerine yeterli kira yardımında bulunulmasını istiyor. Devletin önerdiği kira desteği 1800 TL ancak İstanbul’da kira fiyatları 5-6 bin TL’yi buluyor.

Hatiptepe Derneği Başkanı Şenel Kartal da, “Şu anada mahallenin yüzde 80’inin elektrik, su ve doğalgazı kesilmiş. İnsanlar çok mağdur durumda. Biz iki taraflı bir sözleşme ile bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Kira yardımı olan 1500 TL’nin bugünkü reel değerlere çekilmesini istiyoruz. Ama Filistin toprağına girmiş İsrail polisi gibi hareket ettiler” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak olduğu projeye bölge sakinlerinin itirazına rağmen hayata geçirilmeye çalışılıyor. Kentsel dönüşüm için imza vermemelerine ve dönüşüme karşı çıkmalarına karşın mahallenin elektrik, su ve doğal gazını kesme işlemlerine 7 Haziran Salı günü başlanmıştı.

Mahallelinin de kapatma işlemlerine engel olmak istemesi üzerine bölgeye çok sayıda polis ve çevik kuvvet ekibi sevk edilmişti. Elektrik, doğal gaz ve su bağlantılarının kesileceği binaların önü polis tarafından abluka altına alınırken mahalleli de bina kapılarının önünde beklemeye başlamıştı.

Fetihtepe mahallesi sakinleri 10 Haziran günü seslerini duyurmak ve yapılanları protesto etmek için Beyoğlu Belediyesi’nin önünde bir basın açıklaması yapmıştı. -Rudaw