Yaz aylarının vazgeçilmezi olan klimayı yanlış bir şekilde kullanma sonucunda yüz felci, boyun ve bel fıtığı gibi kronik hastalıklara neden olabileceğini konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu.

Araçlarda da bulunan ve şoförlerin de gerek uzun yollarda gerekse kısa yollarda sıcak havalarda serinlemek için çalıştırdığı klimaların kullanımı konusunda dikkat edilmelidir.

Yüz felcinin en büyük sebeplerinden birinin soğuk havanın yüzle teması olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya, özellikle araç klimalarını bu konuda büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti.

"Yapılan uzun araştırmalar ve deneyimler göstermiş ki şoförler hep aynı taraftan yüz felci geçiriyor"

​Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle vatandaşların araçlarındaki klima kullanımında büyük artış kaydettiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya, "Yüz felci yüzümüzün tek tarafındaki kasları kullanamadığımız bir rahatsızlıktır. Yüz felcine en büyük sebep soğuk havanın yüzle temasıdır. Bu hastalığın ilk ismi şoför hastalığı olarak adlandırıldı." ifadelerini kullandı.

Şahinkaya, "Yapılan uzun araştırmalar ve deneyimler göstermiş ki şoförler hep aynı taraftan yüz felci geçiriyor. Artık günümüzde araç sürücüleri camdan gelen rüzgârla değil de araçlarda bulunan klimalarla yüzlerini temas ettiriyorlar." dedi.

"Araç klimalarının yüzle teması büyük risk"

Araç klimalarının soğuk şekilde yüzle temasının yüz felcini tetiklediğini belirten Şahinkaya, "Yüz felci kolay tedavi edilebilir, bir hastalıktır. Bu hastalıkla gelen hastalarımıza biz ilaç tedavisiyle birlikte fizik tedavi başlatıyoruz. Bu da hastalığın daha kolay tedavi edilmesini sağlıyor. Yüz felcinde erken tedavi çok önemlidir. Hastalar tedaviye ne kadar erken başlarsa o kadar iyi sonuç almak mümkündür." diye konuştu.

Yüzde bir kayma fark edildiğinde bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Şahinkaya, "Vatandaşlar yüzünde bir kayma ve asimetri fark ettiği an bir an önce bir nöroloji uzmanına başvurarak tedaviye en kısa zamanda başlamalıdır. Yüz felcinden korunmak için kışın yüzün ve kulakların soğukla temasını engellemek gerekir. Sıcak havalarda ise soğuk çalışan klimaları yüzümüzle temasını engellemek gerekir." şeklinde konuştu. (İLKHA)