Yaklaşık 40 bin hektarlık sarımsak ekili tarım arazisinin bulunduğu Gaziantep'te "beyaz altın" olarak nitelendirilen, yurt içi ile yurt dışında kalitesi, dayanıklılığı ile kolayca pazar bulan sarımsak hasadı başlarken, yüksek rekolte çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Sarımsağı ile ünlü Gaziantep'in Araban ilçesinde sıcak havaya rağmen tarlada çalışan işçiler, sabah saat 05.00'ten akşam saat 17.00'a kadar mesai yapıyor.

İlçe halkının en önemli geçim kaynaklarından sarımsakta, bu yıl rekolte ve kalitenin yüksek olması çiftçilerin yüzü güldürüyor.

Arabanlı çiftçiler ürettiği sarımsaklarla Türkiye sarımsak ihtiyacının yüzde 25'ini karşılarken, bölge çiftçisine önemli bir gelir kapısı olan sarımsak için çiftçilerin yoğun mesaisi devam ediyor.

İlçede 25 bin dekar alanda üretimi yapılan ve aroması ile tercih edilen sarımsakta bu yıl 40 bin ton rekolte bekleniyor. Sarımsağın kilogramını çiftçiler 8 ile 12 liradan satılıyor. 

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, sarımsak hasadının başladığını ve bu yıl 40 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

Tarlada kilogramı 8-12 liradan satılan sarımsağın marketlerde ise 35-40 liradan satıldığını ifade eden Altun, sarımsağın üreticinin elinden çıktıktan sonra değer kazandığını ifade etti.

Sarımsak başta olmak üzere bütün gıda ürünleri için üreticiden tüketiciye ulaşan bir sistemin kurulması önerisinde bulunan Altun, "Çünkü ürün tarladan çıktıktan sonra aracılar nedeniyle tüketiciye en az 4 kat yüksek fiyattan satılıyor. Bunun önüne geçilmelidir. Tüketici doğrudan ucuz ürüne ulaşmalıdır. Tarladan çıkan ürün markete gidene kadar fiyatı 4-5 kat artıyorsa demek ki bir yerde sorun var. Öncelikle bu sorun çözülmelidir. Birçok ürünü tüketici pahalı yiyor üretici de ucuza satıyor. Emek veren üretici ama parayı kazanan ise aracılar oluyor. Aracıların aradan kaldırılması gerekiyor." dedi. (İLKHA)