Eskiden berberliğin zor olduğunu belirten Recep Çilingir, imkânların kısıtlı olmasına rağmen mesleği öğrendiğini ve severek yaptığını ifade etti.

Berberlik mesleğine çırak olarak başlayıp ardından 1981 yılında kendi berber dükkânını açtığını belirten Çilingir, eskiden insanları ustura ve el makinesi ile tıraş etiklerini söyledi.

“Eskiden berber olmak için 4 yıl boyunca çalışırdık”

Eskiden berberliği öğrenmek için 4 yıl boyunca çıraklık yaptıklarına dikkat çeken Çilingir,Şu an bizim yanımıza gelen çıraklar 3 senede yetişiyorlar. Çıraklık okuluna da gönderiyoruz. Devlet birçok imkân sağlıyor şu an. Onlara maaş veriyor ve 4 senenin sonunda hem lise diploması alıyorlar hem de belgelerini alabiliyorlar. Ayrıca 4 yıl boyunca sigortaları da yatırılıyor. Sağlanan bu imkânlar sayesinde öğrenci yanımızdan ayrılmıyor ve işi öğrenebiliyor.” dedi.

“İyi yetişmiş bir berber asla aç kalmaz”

Eskiden makasla tıraş yaptıklarına dikkat çeken Çilingir, şunları söyledi:

“Şu an makas artık az kullanılıyor. Ustura ile tıraş yapılırdı ve ustura bileme yaptırılırdı. Usturaları ve makaslarımızı da kendimiz bilerdik. Jilet çıktıktan sonra rahatlık oldu. Günümüzde berberlik biraz daha basittir. Yıkamaları da tas ile yapardık. Eskiden imkânlar bu kadar yoktu. Su, doğalgaz gibi imkânlar yoktu. Suyu ocakta ısıtıp müşterimizin kafasını öyle yıkardık. Mesleğimiz mükemmeldir. Bu işi yapan yetişmiş kalfa ve usta hiçbir zaman aç kalmaz.” (İLKHA)