HABER MRK- Toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin son yıllarda tütüne karşı verdiği mücadelede önemli başarılar elde ettiğini söyledi. Türkiye'nin 2007 yılında başlattığı "Dumansız Hava Sahası" uygulamasının, Dünya Sağlık Otoriteleri tarafından takdir edildiğini ve ödüllere layık görüldüğünü belirten Bakan Müezzinoğlu, "2008'de sigara içen 2,2 milyon insanımız artık sigara içmiyor. Elde ettiğimiz en büyük kazanç, insanlarımızın sağlıklarıdır" dedi.

Türkiye'nin tütün kontrolü alanında yaptığı çalışmalarla tüm dünyada örnek gösterildiğine, aynı şekilde birçok ülke tarafından incelendiğine dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, "Sayın Başbakanımızın tütünle mücadelemizde üstlendiği liderlik sayesinde uzun soluklu bu maratona güçlü ve hızlı adımlarla başladık. Elde edilen başarıda, hükümetimizin siyasi kararlılığının, kamuoyunun güçlü desteğinin, inanmış bir ekip çalışmasının, ulusal ve uluslararası ortaklıkların, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerimizle kurulan işbirliklerinin ve medyamızın duyarlılığın kıymetini, bir kez daha vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

DSÖ Genel Direktörü Chan: Türkiye'nin başarısı hayret verici

Dünya Tütünsüz Günü toplantısında konuşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan ise Türkiye'nin tütün kontrolü konusundaki başarısının birçok gözlemciyi hayrete düşürdüğünü söyledi. Chan, şunları kaydetti: "2004'te hastanedeki ölümlerin yarısı sigara ile bağlantılıydı. Türk nüfusunun yarısından fazlası sigara içiyordu. Ama Sayın Başbakan ne dediyse onu yaptı, 3 hafta sonra bir kanuna imza attı ve bütün kapalı alanlarda sigara içilmesini yasakladı. Tütün konusunda Türkiye, dünyada en sıkı uygulamaların olduğu yerlerden biri haline geldi. Türkiye'deki bu uygulamalar tütün şirketlerini mutsuz ediyor. Tütün şirketleri hem sizi hem beni 1 numaralı düşman addediyor. Ben de sizinle böyle bir konuda yarışıyor olmaktan mutluluk duyuyorum ama sizi geçmem mümkün değil."

Erdoğan: "Farklı uygulamalar yaparız, anında kapanır gidersin"

Başbakan Erdoğan da, Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması verilerinin, sigarayla mücadele konusunda sonuç alınmaya başladığını gösterdiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tütün ürünlerinin kullanımıyla mücadele konusunda, ülkemizde son 4 yılda gerçekten önemli ve kayda değer neticeler elde ettiğimiz görülüyor. Buna göre son 4 yılda 15 yaş üzeri nüfusta tütün kullanım sıklığı yüzde 31'den yüzde 27'ye gerilemiş bulunuyor. Araştırma sonuçları, tütün kullanma sıklığında toplamda yüzde 13,5'luk bir azalmaya işaret ediyor. Şüphesiz bu neticede 2008 yılı ocak ayında çıkardığımız Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi konusundaki kanunun önemli payı var. Bildiğiniz gibi, bu kanunla 2008 yılı Mayıs ayından itibaren kamuya ait açık alanlarda, aynı yılın temmuz ayı itibariyle de lokanta, kahvehane, kafeterya gibi yerlerde tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklandı. Kısıtlamalar, cezalar olmadan olmuyor. Yasayı çıkardık ama birçok restoranda bu işi devam ettirenler var. '5 bin lira ise cezası öderim' diyor. Ben de bu işi devam ettireceğim. Çok daha farklı uygulamalar yaparız, anında kapanır gidersin."

Ayrıca toplantıda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, Başbakan Erdoğan'a"Küresel Tütün Kontrolü Özel Prestij Ödülü" takdim etti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile DSÖ Genel Direktörü Margaret Chan, tütün kontrolü konusunda Türkiye'nin DSÖ ve diğer ülkelere destek verebilmesini içeren "Küresel Tütün Kontrol Projesi İşbirliği Niyet Beyanı"nı imzaladı. (İLKHA)