Riyad Makaev/Doğruhaber

Zengin Müslüman kadın Fatima el-Fihri, Fas'ta el-Qarawiyyin camisini inşa etmek için 9. yüzyılın ortalarında çok büyük servet harcadı. Cami önemli bir eğitim merkezi haline geldi ve daha sonra bilim adamı ibn Haldun'u mezun eden bir üniversite haline geldi.

984 yılında Endülüs'te Müslüman bir kadın olan Kurtubalı Lübna, 500.000'den fazla ciltten oluşan, zamanının en büyük kütüphanelerinden birinin başındaydı. Hayatının ilk yıllarında esaret altındaydı, ancak hayatın zorluklarını yendi ve mükemmel bir eğitim aldı. Lubna matematik, dil bilgisi, şiir ve edebiyat konularında bilgiliydi.

1476'da, Mekke'de eğitim görmüş, Somali asıllı Müslüman bir kadın olan Hiba bint Abdillahi, bölgenin önde gelen alimleri tarafından kullanılan büyük bir kütüphaneye de başkanlık etti.

Nijeryalı Müslüman Nana Asma (1864 doğumlu), o zamanlar Sokoto halifeliği olan yerde bir okullar ağı kurdu ve bu okullar için kişisel olarak öğretmenler yetiştirdi. Öğretmenler özel kırmızı başörtüler takar ve toplumda saygı görürdü. Nijerya'da "Uvar Gari" "hepimizin annesi" olarak hatırlanır.