YKS sınav öncesinde öğrencilerin bilgi ve becerisini engelleyecek endişe, heyecan, panik, stres gibi olumsuz duyguları yaşamalarının başarı seviyesini düşüreceğini ifade eden Eğitimci Kemal Gündüz, YKS sınavına az bir zaman kala öğrencilerin yararsız düşüncelerden uzaklaşması ve bilgilerine güvenmelerinin başarıyı getireceğini kaydetti.

18-19 Haziran tarihlerinde üç oturumda düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bu yıl baraj puanı uygulanmayacak. Bu nedenle yüksek bir başvuru alan YSK’ye 3 milyon 243 bin 425 adayın gireceği YKS sınavı 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek.

“Ağır çalışmalardan uzak durmaları ve uyku düzenlerini oturtmaları gerekiyor”

Sınava girecek öğrencilerin öncelikle dikkat etmesi gereken şeylerden bir tanesinin kalan bu son bir haftada genel tekrarlara yönelmelerinin önemli olduğuna dikkat çeken Gündüz, “Özellikle deneme analizlerini çok iyi yapmalarını, hataları eksikleri varsa bunların telafisini ayrıntılı değil daha çok lokal tespitler yaparak çalışmalarını öneriyoruz. Ağır çalışmalardan uzak durmaları ve uyku düzenlerini de oturtmaları gerekiyor.” dedi.

“Bu sınav dünyanın sonu değil”

Çok heyecanlı ve sirenli ortamlardan uzak durmalarının önemli olduğuna dikkat çeken Gündüz, “Bol oksijen alabilecekleri ortamlarda bulunmaları büyük önem arz ediyor. Arkadaş ortamları bu süreçte çok yoğun olduğu için tartışmalar yaşanıyor, bu nedenle öğrenciler kendilerini felaket senaryoları çizilen ortamlardan uzak tutsunlar. Çünkü bu sınav dünyanın sonu değil. Felaket senaryoları heyecanı tetikler ve bizim başarısızlığımıza sebebiyet verebilir.” uyarısında bulundu

“Uyku saatlerini bir düzene sokmalarını istiyoruz”

YKS sınavında genelde öğrencilerin çalıştıkları yerden soruların çıktığına dikkat çeken Gündüz, “Yeter ki öğrenci emeğini doğru bir şekilde ifa etmiş olsun. Öğrencilerin bu hafta itibarı ile uyku saatlerini bir düzene sokmalarını istiyoruz. 7-8 saatlik bir uyku yeterli olacaktır. Özellikle uyandıktan sora bir duş alması tavsiye ettiğimiz durumdur. Doyurucu ve sağlıklı bir kahvaltı olmazsa olmazlarımızdandır ama yağlı ve asitli yiyeceklerden de uzak durmaları gerekiyor. Sınav esnasında bir rahatsızlık oluşmasını kimde istemez.” şeklinde konuştu.

“İlk sınav çok iyi geçmediğinde bunu telafisini AYT sınavında yapabileceklerini unutmasınlar”

Sınav için öğrencilerin yeterince emek gösterdiklerini bu nedenle öğrencinin sınavın sonucunu tahmin duygularından uzak bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini dile getiren Gündüz, “Sadece önüne çıkan soruyu cevaplaması gereken bir tutum sergilemesi yeterli olacaktır. Eğer kontrolsüz bir tutuma dönüştüyse bir dakikalık mola vermesi, sakinleşmesi ve daha sonra kaldığı yerden devam etmesi gerekiyor. Buna dikkat edilirse kesin başarı gelecektir. 2 aşmalı bir sınav olduğu için ilk sınav çok iyi geçmediğinde bunun telafisini AYT sınavında yapabileceklerini unutmasınlar. Her iki sınavda sonuna kadar çaba gösterilmesi gerekmektedir.” dedi.

“İmla, anlaşılırlığı arttıran bir nüanstır”

Özellikle Türkçe soruları çözerken okuduklarını anlamaları gerektiğine dikkat çeken Gündüz, “İmla kuralının burada önemi çok büyüktür. Bunu özel bir bilgi olarak söylüyorum. Çünkü imla, anlaşılırlığı arttıran bir nüanstır. Matematik, Fizik, Türkçe, Tarih’te vurgulamaları doğru bir şekilde yerine getiren öğrencinin anlaşılırlığı daha yüksek tutuma kavuşur ve vereceği cevapta anladığı için doğruya daha yakın olur.” diye belirtti. (İLKHA)