Yaşam tarzındaki değişimler, beslenme alışkanlıkları, gelişen teknoloji ile kullanılan ürünler gibi birçok faktör, ağız ve diş sağlığını etkiliyor.

Peygamber Efendimiz'in sünnetlerinden biri olup gündelik hayata geçirmemiz gereken en kolay ibadetlerden biri olan misvak kullanımının, birçok faydası bulunuyor. Ağız ve diş sağlığına ayrı bir önem veren Hazreti Muhammed, (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bunun misvak kullanmak suretiyle yapılması hususunda da ısrarla teşvik ve tavsiyelerde bulunmuştur.

Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ağız ve diş sağlığına büyük önem vererek misvak kullandığını hatırlatan Diş Hekimi İlhan Ocak, ağız ve diş sağlığı için misvak kullanılması tavsiyesinde bulundu.

"Müslüman olarak her birimizin günde 5 defa dişlerimizi misvakla temizlememiz gerekiyor"

Ebu Hureyre'den rivayet edilen bir Hadis-i Şerif'te 'eğer ümmetime veya insanlara eziyet olmayacağını bilsem, abdest veya namaz öncesinde dişlerini misvakla temizlemelerini emrederdim' şeklinde buyurulduğunu dile getiren Ocak, "Hadis-i Şerif'teki kasıt sadece misvaklamak değildir. Misvakla temizlik, ovalama emrediliyor. Demek ki dişlerimizin temizliği için misvaklamak şarttır. Ağız ve diş sağlığı seminerlerinde en çok üzerinde durduğumuz konu dişlerin mutlaka mekanik olarak temizlenmesidir. Bu, günümüzde diş fırçasıyla, o zamanlarda ise misvakla yapılıyordu. Misvağın dinimizde önemi çok büyüktür. Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Miraç hadisesinde Cebrail aleyhisselamın misvak ve hacamat konusunda o kadar çok ısrarlı davrandığını söyledi ki; neredeyse ümmetime farz kılınacak zannettim' diyor. Bu sebeple misvak kullanmayı kendimize düstur edinmemiz lazımdır. Birer Müslüman olarak her birimizin vazife olarak günde 5 defa dişlerimizi misvakla temizlememiz gerekiyor. Diş hekimi olarak 'misvak yeterli mi?' sorusuyla karşılaşıyoruz. Maalesef misvak tek başına yeterli diyemiyoruz. Mekanik temizlik için mutlaka diş fırçasıyla da takviye edilmesi gerekiyor. Temizliğin mekanik olarak yapılması diş sağlığında en önemli etkendir. Bunun yanında yiyecek ve içeceklerimize dikkat etmek kendi sistemik rahatsızlıklarımızdan beri olmak diş sağlığımız için önemlidir." dedi.

"Misvak kullanımının ispatlanmış birçok faydalı yönü bulunuyor"

21'inci yüzyılda diş doktorlarının verdiği tavsiyede; diş fırçalarken diş etlerinden dişe doğru yuvarlak hareketlerle fırçalanması gerektiğini Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 1400 küsur yıl önce tarif ettiğini belirten Ocak, "Ağız ve diş seminerlerinde bahsettiğimiz dilin ve damağın fırçalanmasıdır. Bu da aynı şekilde Hadis-i Şeriflerde geçiyor. Efendimiz dilin ve damağın, hatta öğürme refleksi olacak şekilde damağın fırçalanmasından bahsediyor. O zaman misvak vardı şimdi fırçayla da yapılabilir. Misvağın kendi özünden kaynaklanan kimyasal etkisi de var. Fırçayla mekanik temizlikten bahsetmiştik; fırça mekanik temizler, diş macununun içinde bazı tartışmalara yol açan flor vardır. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey var; dişlerin çürüğe karşı korunmasında, doğru fırçalamanın yüzde 85 gibi bir katkısı var. Demek ki macunun yüzde 15 oranında bir katkısı var. Bunun yanında Allah'ın bir mucizesi olarak Efendimiz'e (Sallallahu Aleyhi vesellem) bildirdiği üzere; misvağın içindeki kimyasal sebeplerden dolayı ağız sağlığına yarayan bakterileri değil de zararlı bakterileri uzaklaştırmaya sebep oluyor. Birçok sistemik hastalığa özellikle mide ağrısına ve günümüzde en büyük problem olan ağız kokusuna iyi geldiği de bilimsel olarak ispatlanmıştır. Kullananlar mutlaka bililer. Misvağın antiseptik özelliği var yani dururken de içinde mikrop barındırmıyor. Kullanım şeklini misvak alan kardeşlerimiz mutlaka görür; anti bakteriyel özelliğinden yararlanmak için ters çevirerek kullanacağız. Düzenli kullanılan bir misvak neredeyse 4-5 ay gider." diye belirtti.

"Kul hakkına girmemek için dişlerimize çok güzel bakmamız gerekiyor"

Müslüman bir bireyin her bakımının Müslümanca olması gerektiğinin altını çizen Ocak, "Hem İmam Buhari hem İmam Müslim'de geçen bir hadiste; günde 5 defa dişlerin misvaklanması geçiyor. Aişe annemizin rivayetlerinde 10'un üzerine çıkıyor. Efendimiz, (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bildiğimiz üzere bize her konuda örnektir. Aişe annemiz diyor ki, 'Efendimiz eve geldiğinde bize yaklaşmadan ilk yaptığı iş misvaktı. Gece namazına kalkardı, abdest almaya gidecek yere kadar, olurda karşısına bizler çıkarız diye misvaklayarak giderdi.' Öyle nezaket abidesi bir önderimiz vardı. Bizler her Müslüman bireyin bu konuda hassas olması gerekiyor. Ailedeki sosyal güzellikleri korumak için; eşimize, arkadaşlarımıza karşı kul hakkına girmemek için dişlerimize çok güzel bakmamız gerekiyor. Özellikle camiye namaza giden kardeşlerimize, sosyal bir çevreye girdikleri için mutlaka dişlerini temizleyerek gitmelerini öneriyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)