“Tarım Alet ve Ekipman Dağıtım” törenine katılan Siirtli çiftçiler, imkânlarının el vermemesinden dolayı geleneksel yöntemlerle tarım yaptıklarını ve maliyetlerin de çok yüksel olması nedeniyle gerekli ekipmanları alamadıklarını belirterek ekipman desteğinden dolayı memnuniyetlerini ifade ettiler.

Programda konuşan Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, “Tarım Alet ve Ekipman Dağıtım” programının adeta bir tarım fuarına dönüştüğünü kaydetti.

Kırsal Kalkınma Programıyla geliştirilen projeler sayesinde, üretici ve çiftçilere 30 milyon değerinde destek verildiğini ifade eden Hacıbekteşoğlu, “Tarımsal kalkınmayı Üretimle önceleyen ve bu desteği bütün Türkiye’de olduğu gibi Siirt’e özel desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımız, Tarım Bakanımıza ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Siirt’in kalkınması tarım, turizm, eğitim ve kültür kenti hasebiyledir. Bütün çalışmalarımız bu alanlarda devam etmektedir. Geçen yıl ülkemiz çok büyük bir kuraklık yaşadı ama bu sene hububat veriminin en iyi yılı olduğu illerden biriyiz. Tarımsal üretimlerin çeşitlenmesi noktasında desteklerimiz devam edecek.” dedi.

2022 yılında kırsal kalkınma yatırımlarına rekor başvuru yapıldı

2022 yılında kırsal kalkınma yatırımlarına rekor başvuru gerçekleştiğini ifade eden Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan , “912 adet başvuru yapılmıştır. İnternet ortamında ve tamamen puanlama usulüne göre yapılan değerlendirme sonucunda, 2022 yılında yüzde 50 hibe ile 30 milyon lira tutarında 515 projemiz kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde desteklenecektir. Yedekte bekleyen üreticilerimiz için aylık ek liste açıklanacaktır.” dedi.

Demirhan, 2022 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımları Tarımsal Makine-Ekipman Destekleme Programı ile teslim edilen ekipman ve projeler hakkında şu bilgileri paylaştı:

Projenin toplam tutarı 14 milyon TL’dir

“240 adet Motorlu Çapa Makinesi (Patpat) , 59 adet Ekim Makinesi, 54 adet Kültivatör, 48 adet Rotovatör, 3 adet Hasat/Harman Makineleri, 13 adet Goble Diskaro, 17 adet Pulluk, 9 adet Atomizör, 17 adet Pülverizatör, 8 adet Tarım Römorku, 1 adet Sap Toplamalı Saman Makinesi, 2 adet Toprak Merdanesi, 1 adet Traktör Ön Yükleyici olmak üzere toplamda 472 adet makine-ekipman desteklemesi yapılacaktır. Projenin toplam tutarı 14 milyon TL’dir. 4 adet Arıcılık, 2 adet Güneş Enerji Sistemleri olmak üzere bu kapsamda ki 6 projenin tutarı 2 milyon liradır.”

“Bu destek sayesinde işimiz çok kolaylaşacak”

Tarım ekipmanlarını devletin verdiği destek sayesinde yüzde elli hibe ile aldığını ifade eden Çiftçi Kemal Beştaş, “Daha önce bahçe ve tarlamı elle işliyordum, çok zorlanıyordum.  Bu destek sayesinde hem işimiz azalacak hem de kolaylaşacak. 10 işçi alıp tarlayı sürmekten se bir saatte tarım aracıyla bahçemi belleyeceğim.” ifadelerini kullandı.

“Masrafımızda oldukça düşecek”

Tarım ekipmanlarının çok pahalı olmasından dolayı almaya gücünün yetmediğini ifade eden Ömer Şahin, “Daha önce sabah 7 akşam 5’e kadar tarlayı bellemekte çok zorlanıyorduk. Masrafımız da çok emeğimizin de karşılığını alamıyorduk. Şimdi devletin yüzde 50 hibeyle vermiş olduğu çapa motoruyla emeğimizin karşılığını alacağız. Masrafımızda oldukça düşecek.(İLKHA)