İZMİR - İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur. Milattan yüzyıllar önce Mısırlılar, daha sonra da Romalılar, Çinlilerden ipek satın alırlardı. Ulaşım ise, daha sonra İpek Yolu adı verilen güzergâhı izleyen kervanlarla sağlanırdı. Yani ipek yolu tüm dünyanı ilgilendiren ortak bir mirastır.

 

Çiçekli köyündeki İpek Yolu kalıntısı köprü de asırlara meydan okuyarak günümüze kadar ulaşmış. Ancak Çiçekli köyü sakini Bahaddin Vapur, bu tarihi değerin yok olmasından muztarip. Vapur, kimsenin buraya sahip çıkmadığını ve insanların da üzerinden geçtiğini söylüyor.

 

Yetkililerin ilgisizliğinden yakınan Vapur, “Burada, Çiçekli köyü sınırları içerisinde bulunan ve Çiçekli çayı üzerinde olan tarihi ipek yolu köprüsüdür. İpek yolu köprüsü bir taraftan Efes’e bağlanmaktadır, bir taraftan da Hindistan’a, Çine kadar uzanıyor. Bu köprünün her gün bir taşı yere düşmektedir, yok olmaktadır. Buranın koruma altına alınmasını istiyoruz. Burası korunsun, bu tarihi eserler yok olmasın, yazık olmasın” dedi.

 

Ayrıca burada definecilerin büyük tahribatlara sebep olduğuna dikkat çeken Bahaddin Vapur, “Herhalde tarihi olduğundan dolayı burada bir şey bulabileceklerini tahmin ediyorlar” diyen Vapur son olarak, “İnşallah yetkililer sizin aracılığınızla sesimizi duyar da bu çok değerli tarihi miras koruma altına alır” ifadelerini kullandı. (Yunus Şani - İLKHA)