Besicilerin yaşadığı sıkıntıları İLKHA muhabirine anlatan Birlik Başkanı Arslan, ülkede hayvan yetiştiriciliği sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çekti.
Maliyet artışlarına işaret eden Arslan, ülkenin en önemli mesleklerden biri olan hayvancılığın zor günlerden geçtiğini kaydetti.
Yem alamayacak hale geldiklerini, yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok besicinin mesleği bırakacak duruma geldiklerini ifade eden Arslan, verilen desteklerin çok yetersiz kaldığını belirterek hükümete çağrıda bulundu.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Batman Şube Başkanı Mahmut Arslan
“Maliyetlerimiz çok yükseldi”
Besicilerin birçok sorununun olduğunu dile getiren Arslan, “Şu an Batman’da hayvan sıkıntısı yok. Bize kayıtlı büyükbaş hayvan sayısı 3 bin, kayıt dışı ise yaklaşık 5 bin tane var. Küçükbaş hayvanların sayısını biz bilmiyoruz ama diğer birlikteki arkadaşlar biliyorlar. Ama biz besicilerin birçok sıkıntısı vardır. Maliyetlerimiz çok yükseldi. Yem alamayacak duruma geldik. Yaklaşık bir yıl içerisinde yem fiyatları yüzde 300-350’ye yakın arttığı için şu anda hayvancılık yapanların birçoğu bu artışlar yüzünden hayvanlarını satma yoluna gidiyor. Bu da büyük bir kayıptır.” dedi.
“Çiftlikler kapasitelerini yarı yarıya düşürdü”
Maliyet artışlarından dolayı besicilik yapmanın çok zorlaştığını belirten Arslan, şöyle devam etti:
“Artan maliyetlerle birlikte çiftlikler kapasitelerini yarı yarıya düşürdü. Bununla beraber Batman’da hayvan sayısı yüzde 50 düştü. Böyle giderse çoğu besici meleğini bırakacaktır. Türkiye’de maalesef gündem gıda, ekmek ve et olmuş durumdadır. Tabi ki vatandaş pahalı et yemesin ama devlet, üreticiler bunun önlemini alması lazım. Üretici de tüketici de zarar etmesin istiyoruz. Kırmız et fiyatı geçen seneden bu yana yüzde 50-60 arttı, yem fiyatları da yüzde 300-350 arttı. Bu da besiciler için ciddi bir maliyettir. O yüzden mesleği bırakacak duruma geldik.”
“Destekler çok yetersiz”
Besicilerin desteklenip üretimin artması gerektiğine işaret eden Arslan, “Hükümetin besicilere verdiği destekler şu anda çok yetersiz. Şu anda hayvan başı yıllık 250 lira destek alıyoruz. Bu desteği 2011 yılında 300 lira olarak alıyorduk. Yani enflasyona bakın, verdikleri rakama bakın. Yani şu an bu rakamın en az 3 bin lira olması lazımdı. Talebimiz şu; Üreticilere destek versinler ki üreticiler üretimini yapsın. Ülkemiz, ekonomimiz kalkınsın ki dışa bağımlı kalmayalım ve bütçe açığımız kalmasın. Başkada bir şey istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)