BİNGÖL - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı tarafından uygulanan Sosyal Destek Programı'nın (SODES) Değerlendirilmesi Araştırılması Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, kucaklayıcı bir kalkınma anlayışından yana olduklarını belirterek, rakamları büyütmekten ibaret olmayan kalkınmanın, sosyal refaha da yansıması gerektiğini söyledi.

 

Kalkınma Bakanı Yılmaz açıklamasının devamında, "SODES de bu faaliyetlerimizden biridir. Bu aralar 10. Kalkınma Planını yapıyoruz. 9. Kalkınma Planımız bu yıl sona eriyor. 2014'ten itibaren 5 yıllık 10. Kalkınma Planımız yürürlüğe girecek. Yaklaşık iki yıldır bu plan üzerinde çalışıyoruz. 2023 vizyonumuzun ilk dilimini bu 10. Kalkınma Planı oluşturuyor. Bütün planlarda ekonomi ile hedeflere başlardık. Bu planda farklı bir formatımız olacak. Bu planda, sosyal konularla, önce insandan başlayacağız. Plan formatımızda böyle bir değişiklik öngörüyoruz." diye konuştu.

 

“Bizim en büyük kaynağımız coğrafyamız, tarihimiz ve insanımızdır”

Bakan Yılmaz, 2023 hedeflerini anımsatarak, bu hedeflere sosyal alandaki insan, girişimci meslek kuruluşları ve akademisyenlerle ulaşacaklarını ifadeden Yılmaz, “Bizim en büyük kaynağımız coğrafyamız, tarihimiz ve insanımızdır.  Bakanlıklarımızı bile insan odaklı kurduk. Gençlik için de aile içinde bakanlık kurduk. Eğitimde, sağlıkta devrim niteliğinde dönüşümler yaptık. Avrupa standartlarına baktığınızda çok ciddi mesafeler aldık. 10 yıl önce 20 milyonun üzerinde insanımız günlük 4,30 doların altında harcama yapıyordu. Son ölçümde bu mutlak yoksulluk rakamının altındaki insanımız 2 milyon 100 bine geriledi. Önümüzdeki plan döneminde temel hedeflerimizden biri Türkiye'deki mutlak yoksulluk sorununu tamamen ortadan kaldırmaktır." İfadelerini kullandı.

 

"4 şehir ile birlikte SODES projesi uygulanan il sayısı 34'e çıktı”

Bakan Yılmaz, normal kanallardan ulaşamadıkları bir takım kesimlere de özel programlarla ulaşmaya çalıştıklarını dile getirerek, “Bu özel programlardan biri de SODES'tir. Bu programı, önce GAP bölgesinde başlattık. Sonra DAP'a yaydık. Akdeniz'deki bazı illerimize uyguladık. Orta Anadolu'dan bazı illere de yaygınlaştırdık. Bu sene yeni uygulayacağımız 4 il ile birlikte SODES'i uyguladığımız il sayısını 34'e çıkarttık" şeklinde konuştu.

 

SODES'in başarılı bir program olduğunu ifade eden Yılmaz, buraya harcadıkları kaynakların dışlanmışlık, yoksullukla mücadele, fırsat eşitliği sağlama, dezavantajlı gruplara ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

 

SODES'te bugüne kadar 675 milyon lira harcandığını ve 6 bin civarında projeye destek verdiklerini belirten Yılmaz, “Bu yıl da bütçemize 210 milyon lira koyduk. İnşallah projeleri hayata geçireceğiz. Sivil toplumdan, üniversiteden ve değişik kesimlerden de proje alıyoruz. Projeyi sahiplenmeyi oluşturduk. Bu SODES'te çok önemli" dedi. (Nihat Kanat-İLKHA)