Bıçakçılık mesleğine her geçen gün ilginin azalması mesleklerini devam ettirtmek için direnen bıçak ve testere ustaları, yetiştirecek eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.

Bıçakçılık mesleğine ilginin her geçen gün azaldığını söylen 67 yaşındaki bıçak ustası Hasan Baykal, Bursa'nın Gemlik ilçesinde 55 yıldan beri devam ettirdiği dede ve baba mesleğini yetiştirecek eleman bulamadığından dolayı bıçak ve testere yapımını tek başına kaldığını söyledi.

 

Yıllardır icra ettiği dede-baba mesleğini ilk günkü aşkla yaptığını söyleyen Hasan Baykal, "Dede baba ve oğul üç nesildir bu meslek gidiyor. Bıçak testere mesleği devam eder kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına girmez." dedi.

55 yıldır bıçak ve testereye sanatla birleştiren Baykal, "Çıraklık kanunu akamete uğradı. 8 yıla çıkartılar eğitimi ilkokuldan çıktıklarında çocuklar çıraklığı tercih ediyorlardı. Günümüzde ise 15- 16-17 yaşından sonra nasıl çıraklığı tercih edip ve yapacaklar. Bu devletin bir hatası teknoloji ve üretimde bunun bedelini ödüyorlar." diye belirtti.

"Ülke genelinde 15 milyona yakın esnaf ve sanatkârız, mecliste bizi temsil edecek bir tane milletvekilimiz yok"

Hasan Baykal

Çıraklık Kanunu yeniden çıkartmalarını gerektiğini belirten Baykal, "Devlet İlkokulu 5 sene yapacak ve sigortasını, geçimini sağlayacak bir maaşını verecek. Çocukların kabiliyetlerine kültürlerine ve yapılarına göre sınıflandırarak yönlendirecekler. Üniversiteden mezun birine ne öğretebilirsin. Mesleğimiz Türkiye çapında yaklaşık 15 milyon esnaf ve sanatkârız fakat bir tane milletvekilimiz yok. Her meslek grubu ve sınıfından 3-5 kişi TBMM'ye giderse esnafın da işçinin de köylünün de temsilcileri olur. Bu mesleklerin menfaatine göre kanunlar çıkar. Direk fabrika ve atölyeden TBMM'ye giden temsilciler olursa ancak bu memleket sıkıntılarını giderir." diye konuştu. (İLKHA)