Elazığ'da Fırat Üniversitesi tarafından bu yıl gerçekleştirilen ve 20 gün sürecek 'Fırat Fest' etkinlikleri kapsamında Hazar Gölü'ndeki sosyal tesislerde ilk kez 'Color Fest' düzenlendi. Toz boyaların kullanıldığı ve yaklaşık 5 bin öğrencinin katıldığı 'Color Fest'te hoş olmayan görüntüler üniversite tarafından kamuoyuna paylaşınca Elazığ halkı buna başta sosyal medya olmak üzere birçok alanda tepki gösterdi.

İHH Elazığ Şubesi Başkanı Necat Öztürk, kendisinin hem yurtiçinde hem de yurtdışında öğretmenlik yaptığını, eğitimin temelinin insanı hayata hazırlamak, kendi değerleri ile buluşturmak ve kendi örf ve gelenekleri ile tanıştırmak olduğunu, bu çerçeve de çocuklara eğitim vermenin gerekli olduğunu belirtti.

"Bu evlatlarımızı elimizden almak için uygulanan bir projedir" 

İHH Elazığ Şubesi Başkanı Necat Öztürk

Fırat Üniversitesi 'Color Fest' etkinliğine katılan öğrencilerin bu etkinlik konusundaki zararı bilmeyebileceklerini, bu konuda hata yapmış olabileceklerini ama Fırat Üniversitenin kurum olarak halktan kopuk böylesi bir etkinlik yapmasının kendilerini üzdüğünü belirten Öztürk şu ifadelere yer verdi:

Fırat Üniversitenin Sivrice'de düzenlemiş olduğu ve bizim değerlerimize uygun olmayan Batı'nın, özellikle Güney Afrika'nın festivallerini andıran böyle bir eğlence programının düzenlenmesi gerçekten üzücü bir olaydır. Bu işi düzenleyen kardeşlerimizin kendilerini sorgulaması gerekir. Üniversitelerimiz ilim ve bilim yuvasıdır. Biz onlardan halkımızla birlikte hareket ederek halkımıza önder olmalarını, ölçü olmalarını, ilim yaymalarını arzu ederiz. Eğlenmenin de elbet bir ölçüsü vardır. Ama bu eğlence bizim dini değerlerimize manevi değerlerimize uygun olsaydı, daha tatlı olurdu. Bu çocuklar bizim yavrularımız ve evlatlarımızdır. Bizim çocuklarımızın elin adamı gibi yetişmesini arzu etmem. Bu evlatlarımızı elimizden almak için uygulanan bir projedir. Bunu düzenleyenlerin bu zihniyette olduğunu söylemiyorum.  Bu bir hatadır. O hataya düşmüş olabilirler. Ama arkada gizli plan çevirenlerin olduğunu söylüyorum. Eğitim yuvasının, ilimize ve ülkemize ilim yayması lazım.

"Gençlere bu etkinliği düzenlemeyerek yönlendirenlere Allah basiret, feraset ve maneviyat versin"

Elazığ Davet ve Kardeşlik Vakfı Başkanı Abdulmecit Ersöz

Elazığ Davet ve Kardeşlik Vakfı Başkanı Abdulmecit Ersöz, şer odaklarının insanlarımızı özellikle gençlerimizi yozlaştırabilmek ve değerlerinden koparmak için planlar kurduğunu ve her türlü ifsat hareketinde bulunduklarını buna karşı Müslümanları ise emri bil maruf ve nehy ani'l münker görevini ifa etmelerin gerektiğini vurguladı.

Müslümanların kendine ait bir özgü medeniyetlerinin olduğunu söyleyen Ersöz, "Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem Ezan, başörtüsü, giyim konularının tamamında diğer milletleri taklit etmedi. Ama bizim gençlerimiz özgürlük adı altında başka milletleri taklit ediyor.  Bundan on yıl önce bir pantolon yırtık olarak dolaşmak ayıpken şu an gençler bu şekilde dolaşıyor. Söz konusu bu etkinliğin olması da artık bu kötülüğün ciddi anlamda arttığını, ahlaki değerlerin kalmadığını gösteriyor. İslam'da eğlenmek mubahtır. Bunun da ölçüleri var. Ama kadın ve erkeğin iç içe girerek bu şekilde dans ederek farklı kültürleri taklit etmesi bir faciadır. Bizim de buna karşı durmamız gerekiyor. Gençlere bu etkinliği düzenlemeyerek yönlendirenlere Allah basiret, feraset ve maneviyat versin. Çünkü bunlar özünden koptular. Bu ciddi bir faciadır. Bu noktada şuurlanmaları gerekiyor. En büyük cihad zalim sultana söylenen sözdür. Bizim onlara karşı tavır koymamız ve söylememiz inşallah onların uyanmasına vesile olur." dedi.

"Biz Hz. Muhammed'in ümmetiyiz ve üniversitelerin de bu ahlak ile öğrencileri yetiştirmesi lazım"

Elazığ esnaflarından Zülfü Gündüz

Fırat Üniversitesinin daha çok eğitime yönelmesi gerekirken bu tür festivalleri niçin düzenlediklerini anlamadığını, üniversitenin bir eğitim yuvası olduğunu ama bu etkinlikle gençleri eğitimden ziyade eğlenceye yönlendirdiğini vurgulayan Elazığ esnaflarından Zülfü Gündüz, "Buranın bir ilim yuvası olması lazım. Eğitimli insanlar yetiştirmesi lazım. Ama yetiştirdiği insanlara bakıyorsunuz eğlenceye düşkün, kadın erkek iç içe bir eğlence şekliyle yetişiyorlar. Böylesi bir üniversiteye çocuğumuzu göndersek acaba nasıl olur. Eğer böyle bu şekilde yetişecekse faydadan çok zararlı bir birey haline gelmiş olur. Bize ilim lazım ve üniversitenin de bize bunu göstermesi lazım. Üniversitenin geleceğimiz olan gençleri yetiştirmesi lazım. Biz Hz. Muhammed'in Sallallahu Aleyhi Vesellem ümmetiyiz ve üniversitelerde bu ahlak ile öğrencileri yetiştirmesi lazım." dedi.

"Gençliğimizi düzgün yetiştirirsek toplumda düzgün olur"

Elazığ esnaflarından Hakan Şahinoğlu

Sivrice'de düzenlenen festivalin, Elazığlıları ahlaki olarak yozlaştırmak için düzenlendiğini, Müslüman bir birey olarak bunu kınadığını söyleyen Elazığ esnaflarından Hakan Şahinoğlu,

"Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de şöyle bildiriyor: 'Biz yeryüzünde insanlara güç ve iktidar verirsek, onlar namazı kılar, zekatı verir, iyiliği emreder ve kötülükten menederler.' Acaba Müslümanım diyen bu yetkililer bu ayeti duymamışlar mı? Yoksa bir yerlere yaranma adına insanların ahlaki olarak yozlaşması için bir plan proje içerisinde mi bulunuyorlar? Bunun üzerinde düşünmek lazım. Buradan iktidara seslenmek istiyorum. İktidara ilk geldiklerinde dindar bir nesil istiyoruz diyorlardı. Acaba şu an bu yapılan yanlışları, plan ve projeleri görmüyorlar mı? Hani siz dindar bir nesil istiyordunuz? Böyle mi istiyorsunuz? Gençliğimizi düzgün yetiştirirsek toplumda düzgün olur." dedi.

"Üniversite etkinliği resmi sayfasında gururla paylaştı. Ama biz o görüntülerden utanç duyduk"

Elazığ Ab-ı Hayat Vakfı Başkanı Ersin Eryılmaz, gençliğin manevi, toplumsal ve geleneksel değerlerinden uzaklaştığı bir dönemden geçtiklerini, anne-babadan, tüm kurumlara kadar gençlerin değerlerimiz ile bir bağ kurmada çaba sarf etmeleri gerektiğini, insana şahsiyet kazandıran, bir toplumu ümmet veya millet kılan ana şeyin o toplumun değerleri olduğunu vurguladı.

Elazığ Ab-ı Hayat Vakfı Başkanı Ersin Eryılmaz

"Bu değerlerin verilmesi gereken yer öncelikle aile olmakla beraber, aileler çocukluktan itibaren çocuklarını eğitim kurumlarına teslim ediyorlar. Maalesef gönderilen öğrencilerin, gençlerin sadece öğretiminden değil, eğitiminden de sorumlu olması gerek eğitim kurumları diye isimlendirilen okullarımızın ve üniversitelerimizin eğitim fonksiyonunu yeterince icra edemediğini görüyoruz. Bu yapılmadığı gibi, tam tersine gençliğimizin değerlerimizden uzaklaşmasını, sağlayacak buna neden olabilecek bir takım uygulama ve organizasyonların gerçekleştirilmesi bizleri tedirgin etmekte ve üzmektedir. Bunun son örneğini maalesef Elazığ'da Fırat Üniversitesinin organizasyonu ile gerçekleştirilen 'Color Festival' diye isimlendirilen programda gördük. Üniversite bunu resmi sayfasında gururla paylaştı ama biz o görüntülerden utanç duyduk. Müslüman bir topluma ahlaki değerleri ile mümeyyiz olması gerek bir topluma yakışmayan görüntülerdi. Tabi gençlerin böylesi bir ortama girmesi onlara ait bir hata fakat ahlaki anlamda da bir eğitim vermekle sorumlu olan bir kurumun böyle bir ortama zemin hazırlaması dikkatsiz davranması bunu öngörememesi ve ortaya çıkan böyle bir görüntüyü resmi sayfasından paylaşması da o kadar üzüntü verici bir durumdur. Üniversitenin yapılan uyarılar ve gösterilen tepkiler neticesinde, bu organizasyona ait görüntüleri resmi hesabından kaldırdığını, bu organizasyona sebep olan kişilerin görevden alındığını işittik. Bir hatanın kabul edilmesi, bunun telafi edilmesine yönelik adımların atılması sevinç vericidir. Bunu ben olumu bir gelişme olarak görüyorum fakat bütün eğitim kurumlarımızın, toplumu gençliği ifsat edecek, onları ahlaki değerlerinden uzaklaştıracak, zeminleri oluşturmak değil, tam tersine onlara yitirdikleri, sahip olmaları gereken manevi değerleri verebilecek zeminleri oluşturacak bir çaba içerisinde olmaları gerekir." dedi.

 

(İLKHA)