TBMM'de polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin de aralarında yer aldığı bazı mesleklerin ek göstergesinin 3600’e çıkarılması için hazırlıklar sürerken arkeologlar, mutlaka bu meslekler arasında yer almaları gerektiğini belirterek, yıllardır süren mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar.

Arkeologlar Derneği, bir süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında sürdürdüğü görüşme ve yazışmalarla ek göstergesi 3600’e çıkarılacak meslek grupları arasında arkeologların da yer alması için Sivil Toplum Kuruluşu olarak mücadele veriyor.

Cumhurbaşkanlığı dâhil olmak üzere konuyla ilgili tüm devlet kuruluşlarına dilekçe ile mağduriyetlerini ve taleplerini ileten Arkeologlar Derneği yöneticileri, arkeologların neden ek göstergesi 3600’e çıkarılacak meslekler arasında yer alması gerektiğini şu gerekçelere dayandırıyor:

* Arkeologlar, üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde öğrenim hayatları boyunca birçok teknik ders alarak 4 yıllık lisans eğitimi sonunda mezun olmaktadırlar. Arkeologlar, teknik hizmetler sınıfında ek göstergeleri belirten I Sayılı Cetvelde (c) şıkkında, 2 yıllık Yüksek Okul mezunu Yüksek Tekniker ve Tekniker Meslek grubu ile birlikte sayılmış ve 2200 ek gösterge grubuna dâhil edilmişlerdir. Oysa arkeologlar 4 yıllık üniversite eğitimi almaktadırlar.

* Türkiye birçok uygarlığa beşiklik etmiş zengin arkeolojik geçmişe sahip bir ülkedir. Arkeologlar, Anadolu’da yaşamış uygarlıkları arkeolojik kazı ve araştırmalar yolu ile gün ışığına çıkarmaya çalışarak, kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir görev üstlenmektedirler.

* Anadolu’nun binlerce yıllık tarihine ışık tutacak bilgileri büyük bir özveri ile insanlığın hizmetine sunmaya çalışan arkeologlar, yılın büyük kısmını arazide geçirmektedirler.

* Özverili çalışmaları ile Türkiye'nin kültürüne ve turizmine büyük katkıda bulunan arkeologlar, bu alanda elde edilen gelirden en az payı alan meslek grubu arasında yer alıyorlar.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Unvan, sınıf, hizmet ve derecelere göre farklılık gösteren ek gösterge, bir başka adıyla da katsayı; devlet memurlarının çalışırken ki maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemidir. Buna göre emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılmaktadır. Ek gösterge arttıkça maaş da artmaktadır. Ek göstergesi 3600 olan bir memur, 2200 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı almaktadır.

Kaynak: Arkeolojik Haber