BİTLİS - Göstermelik programlar düzenlendiğini ancak bununla Bitlisli kadınların çektikleri sıkıntıların giderilmediğinin altını çizen Eğitim Bir Sen Bitlis Şube başkanı Rasim Taşcan, yetkililere "samimiyseniz bu sorunları çözün" diye seslendi.

 

Taşcan, “Yerel seçim öncesi sendikamızı ziyaret eden belediye başkan adaylarının hepsine şu talebimizi ilettik. Köylü annelerimiz, bacılarımız en fazla yarım saatlik işi için sabah köy arabasıyla Bitlis’e gelmektedirler. İşleri bittiğinde ise, köyün tek arabası akşam gittiğinden, o saate kadar çarşıda beklemek zorunda kalmaktadırlar.

 

Anne ve bacılarımızın dinleneceği tek yer kahve köşeleridir

Bir anne düşünün, kucağında bebeği, yanında bir diğer küçük çocuğu ile şehre gelmiş. Devlet dairesine vereceği fotoğrafı çektirmiş ve şehirde işi bitmiş. Ancak asıl çilesi yeni başlayacaktır. Akşama kadar kucağında bebeği ile Bitlis’te bekleyeceği bir tek yer var, o da bir kahve köşesidir. Onurlu ve inançlı olan bu annemiz, yüzünü kapatıp arkasını döner kahvedeki erkeklere. Kucağındaki çocuğu doru dürüst emziremez, altını da temizleyemez. Namaz vakti geldiğinde annemiz namaz kılmak isteyecektir.

 

Bitlis’te bayanların abdest alarak namaz kılacak tek bir mekân yoktur

Ancak koskoca bir şehirde, evliyalar diyarı Bitlis’te kadınların abdest alabileceği bir yer sorar, bulamaz. Geçen gün Güroymak (Norşên) ilçemizdeki bayan öğretmenlerin şu serzenişine şahit oldum. Bitlis’e gelmek istemiyoruz; çünkü namazımız geçiyor, abdest alabileceğimiz doğru dürüst bir yer bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Bayanlar için Bitlis’te WC ve mescit istiyoruz

Hayvan barınağını yapan belediye başkanının bayanlar için bir mekân yapamadıklarının altını çizen Taşcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bunları mevcut belediye başkanımıza da anlattık. Çarşıda kadınlarımızın oturup dinlenecekleri, çocuklarını emzirip altını temizleyecekleri, abdest alıp namaz kılabilecekleri bir merkez oluştursanız ve buraya iki bayan görevli bıraksanız dedik. Güzel bir öneri olduğunu belirtmelerine rağmen maalesef bu konuda hiçbir çalışma yapmadılar. Oysa hayvan barınağı yapabilmişlerdi. Elbette sahipsiz hayvanlara da barınak yapılmasını destekliyoruz. Ancak “Cennet annelerin ayaklarının altındadır” dediğimiz analarımıza da değer verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

Gerçekten halka hizmet etmek istiyorsanız, bu sorunu çözün

Devamında yetkililere seslenen Taşcan, sayın valimize ve belediye başkanımıza sesleniyoruz. Hiç olmazsa bundan sonra annelerimiz, bacılarımız Bitlis çarşısına korkmadan gelebilsinler. Gerçekten bu halka hizmet etmek istiyorsanız, bu soruna biran önce çare bulmak sizin boynunuzun borcudur” şeklinde konuştu.   (Şükrü Tontaş - İLKHA)