İZMİR - Türkiye’de tarım sektörüne yapılan yatırımlar hakkında bilgi alan Doumbouya, özellikle gıda güvenliği konusunda Türkiye’de atılan adımlar hakkında anlatılanları ilgiyle dinledi.
Gıda denetiminde yardımcılarımız vatandaşlar
Gıda güvenliği konusunda son 10 yılda çok önemli adımlar atıldığını anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, vatandaşların tarladan sofraya güvenilir gıdaya ulaşmalarını güvence altına almak için birçok kanun ve yönetmelik yayınlandığını söyledi. Gıda konusunda vatandaşın her türlü şikâyetini iletebilmesi için ALO 174 Gıda Denetim Hattı’nın devreye sokulduğunu kaydeden Güldal, bu sayede gıda denetiminde vatandaşlarında kendilerine yardımcı olduğunu dile getirdi.
Çevreye dost tarıma teşvik ettik
Taze sebze ve meyvede ilaç kalıntısı sorununu çözmek için Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi’ni başlattıklarını ifade eden Güldal, “Şu anda proje başarıyla devam etmekte. İzmir’de 17 bin dekarlık alanda 1100 üretici tarafından şeftali, kiraz, mandarin, bağ, domates, salatalık, çilek, erik, patlıcan ve biber üretimi yapılıyor. Bu proje ile hedefimiz kontrolsüz ilaç kullanımının önüne geçerek, taze sebze ve meyvede kalıntı sorununu çözmekti. Büyük oranda hedefimizi gerçekleştirdik. Ayrıca çiftçiler, proje sayesinde çevreye dost bir şekilde tarımsal faaliyete teşvik edilmiş oldu” dedi.
Tarıma yapılan yatırımlar etkileyici
Kendi ülkesindeki sıkıntıları dile getiren Gineli Bakan Doumbouya, ülkesinde gıda güvenliği konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını ve bu konuda Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. Ülkeye yapılan gıda giriş çıkışlarını kontrol etmekte güçlük yaşadıklarını anlatan Doumbouya, Türkiye’de tarıma yapılan yatırımlardan etkilendiğini dile getirdi.
Gine’de gıda laboratuarı kurmak istediklerini belirten Doumbouya, İl Müdürlüğü ziyareti sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı İzmir Gıda Kontrol Laboratuarı’nı gezdi. Teknik personelden bilgi alan Gineli Bakan, laboratuarı dikkatlice inceledi. (İlyas Yıldız – İLKHA)