BATMAN - Ak Parti ve MHP’nin desteğiyle TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Alkollü içki satışı ve reklâm’ düzenlemesini desteklediklerini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası DES Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Şeyhmus Özcan, “AB mevzuatı temel alınarak, sağlık otoritelerinin ve pedagogların tavsiyeleri doğrultusunda çıkarılan alkol düzenlemesini destekliyoruz. Çocuk ve gençlerin ruhsal ve bedensel gelişimi ile toplum sağlığı ve tüketici hakları açısından müspet bir adım atılmıştır. Alkol lobilerinin kışkırtmasıyla yaygara çıkaran, Türkiye’yi ‘din’ istismarı üzerinden yabancı ülkelere şikâyet etme aymazlığı gösteren anlayışları ise kınıyoruz” dedi.

 

Türkiye alkol kaynaklı trafik kazalarında ilk sırada

Türkiye’nin dünya sıralamasında alkolden kaynaklı trafik kazalarında ilk sırada olduğunu kaydeden Şeyhmus Özcan, “Dünyanın her yerinde alkol kullanımı toplumların en temel sorunlarından birisi haline gelmiştir. Türkiye'de de maalesef alkole başlama yaşı 12-13'le inmiş, ciddi bir yaygınlaşma söz konusu olmuştur. Bu açıdan baktığımızda birçok batı ülkesinde daha yoğun bir şekilde uygulanan alkol kısıtlamalarına paralel olarak, Türkiye’nin çok doğru ve gerekli bir yasa çıkardığını düşünüyorum” diye konuştu.

 

İçki reklâm ve promosyonları gençleri özendiriyor

Alkollü içki satışı ve reklâm yasasını yasakçı değil sınırlama ve kısıtlamalar getiren düzenleyici bir mevzuat olarak gördüğünü ifade eden Özcan, “Çocuk ve gençlerimiz içki markalarının yoğun reklâmlarına maruz kalıyordu. Açık ve subliminal reklâmlarla, promosyonlu, festivalli pazarlama taktikleriyle alkollü içkiler gençlerimize özendiriliyordu. Bu anlamda alkol düzenlemesi geç kalınmış olumlu bir adımdır” ifadelerini kullandı.

 

Dershane ve okullar içkili mekânlarla yan yana faaliyet gösteriyor

Birçok il ve ilçede dershanelerin içkili mekânlarla ve öğrencilere yasak olan bar ve gazinolarla yan yana, alt alta, üst üste bir arada olduğunu vurgulayan Özcan, “Alkollü içki satılan mekânların, okul ve dershane gibi eğitim kurumlarına 100 metre mesafede olması kararı eskidende esnetilmiş ve uygulanmamıştır. Bugün başta Başkentimiz olan Ankara’da Kızılay ve Sakarya semtlerinde bar ve meyhaneler dershanelerle yan yana, karşı karşıya faaliyet göstermektedir. Aralarında değil 100 metre, 5 metre dahi mesafe yok. Bu yasal düzenlemenin gereği olarak başta Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı olmak üzere milli eğitim müdürlerinin her türlü baskı ve iltimas isteklerine karşı, mukavemetli ve kararlı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Kısıtlamalar Avrupa ve Amerika’da daha sert

Özcan, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Uluslararası sağlık örgüt ve kuruluşları alkolün zararlı bir bağımlılık maddesi olduğu kararında hemfikirdir. Bu kurum ve kuruluşlar yalnızca Türkiye’ye değil bütün dünya ülkelerine alkolle ilgili önlem ve sınırlamaları telkin ve tavsiye etmektedir. Bu tavsiyesinin gereği olarak Amerika ve Avrupa ülkelerinin çoğu Türkiye’den daha sert önlemler almış durumdadır. Bu açıdan baktığımızda birçok batı ülkesinde halen ve daha yoğun bir şekilde uygulanan kısıtlamalara paralel olarak Türkiye çocuk ve gençlerini alkol alışkanlığından korumak üzere çıkardığı çağdaş bir yasadır. Şimdi hükümetin başta Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar maharetiyle, ortak akıl ve koordinasyonla çocuk ve gençlerimizi alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlardan koruyacak ciddi, yaygın ve derin politikalar hazırlamasına sıra gelmiştir.” (Kenan Önder - İLKHA)