Scholtz, Federal Mecliste yaptığı konuşmada, AB’nin gelecek ay düzenleyeceği zirve öncesinde Batı Balkan ülkelerine bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.
Brüksel’deki zirvede Batı Balkan ülkelerinin AB’ye üyeliği konusunu gündeme getireceğini kaydeden Scholz, Batı Balkanlar'daki ülkelerin AB'ye entegrasyonunun her zamankinden daha fazla AB'nin stratejik çıkarları için önemli olduğunu vurguladı. Scholz, "Batı Balkanlar, AB'ye aittir." ifadesini kullandı.
Scholz, Ukrayna’nın üyeliğinin hızlandırılmasına karşı çıktı
Ukrayna'nın AB üyeliğinin hızlandırılmasına karşı çıkan Scholz, "AB'ye giden yolda kestirme yolların olmaması Batı Balkanlar'daki 6 ülkeye karşı da adil olmanın gereğidir. Bu ülkeler yıllardır yoğun reformlar yapıyorlar ve katılıma hazırlanıyorlar. Onlara verdiğimiz sözleri tutmamız sadece bizim güvenilirliğimizle ilgili bir mesele değildir. " değerlendirmesinde bulundu.
Macron, Avrupa’da Ukrayna ve İngiltere’yi içine alacak AB dışında yeni bir ‘siyasi topluluk’ önerdi
Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek ve Kosova uzun zamandır AB’ye tam üye olmak için çalışıyor.
“Ukrayna hemen AB üyesi olamaz”
Ukrayna'nın AB üyesi olmak için başvurduğunu anımsatan Scholz, AB Komisyonu’nun bu konuda değerlendirmesini muhtemelen haziran sonunda açıklayacağını ifade etti.
Scholz, "Ancak (Fransa Cumhurbaşkanı) Emmaneul Macron'un üyelik sürecinin birkaç ay ve birkaç yılın meselesi olmadığına işaret ederken haklı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden şimdi Ukrayna'yı hızlı ve pragmatik bir şekilde desteklemeye konsantre olmak istiyoruz." dedi.
Almanya: Rusya, Ukrayna ile barış imzalamadan yaptırımlar kalkmayacak
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa işaret eden Scholz, bu savaşta Rusya'nın kazanmamasını ve Ukrayna'nın başarılı olmasını hedeflediklerini söyledi.
Scholz, Ukrayna'ya silah yardımı yapılmasını savunarak, "Vahşice saldırıya uğrayan bir ülkeye kendisini savunmak için yardım etmek gerilimi tırmandırmaz. Ancak bu saldırıyı püskürtmeye ve böylelikle mümkün olan en kısa zamanda şiddeti sona erdirmeye katkı sağlar." değerlendirmesinde bulundu.
Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Batı Balkanlar'daki sınırların yeniden çizilmesi önerisine karşıyız
Transatlantik ittifakının önemine değinen Scholz, "Hepimizin tek hedefi var. Rusya bu savaşı kazanmamalı, Ukrayna başarılı olmalı." ifadesini kullandı.
Scholz, Alman hükümetinin NATO'nun bu savaşın bir tarafı olmasına izin verecek hiçbir şey yapmayacağını yineledi.
“Ukrayna’nın yeniden inşası için dayanışma fonu kurulsun”
Şansölye Scholz, Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya yaptıkları üyelik başvurularını memnuniyetle karşıladığını, iki ülkenin NATO'ya üyeliğiyle ittifakın ve Avrupa'nın daha güçlü ve güvenli olacağını söyledi.
Savaşın sona ermesinin ardından Ukrayna'nın yeniden inşa edilmesinin milyarca euroya mal olacağını ifade eden Scholz, bunun için şimdiden "dayanışma fonu" kurulması için AB'de ön çalışmaların başlatılmasını istedi.
Euronews